Videospeler inladen...

Leger en politie proberen vrede te bewaren in Bolivia, ex-president Morales aangekomen in Mexico

De Boliviaanse ex-president Evo Morales is aangekomen in Mexico. Daar werd hij naartoe gebracht met een Mexicaans regeringsvliegtuig. Hij kreeg er ook asiel aangeboden. De ex-president was eerst gestrand in Paraguay. Morales voelde zich naar eigen zeggen bedreigd, nadat hij gedwongen ontslag had moeten nemen als president. Intussen raken voor- en tegenstanders van Morales slaags in de stad La Paz en wordt er geplunderd. Het leger en de politie bundelen de krachten om de rust zo veel mogelijk te bewaren.

Vannacht stapte Morales effectief op het vliegtuig richting Mexico. Dat maakte hij zelf bekend via Twitter. "Zijn leven en fysieke integriteit zijn bedreigd", verklaarde de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard tijdens een persconferentie. Het was Morales zelf die, nadat hij gedwongen ontslag had genomen, de Mexicaanse regering formeel om asiel had gevraagd.

Eerst was het niet zeker of de ex-president van Bolivia tot in Mexico zou geraken. Het Mexicaanse regeringsvliegtuig met Morales aan boord moest landen in Paraguay, omdat het vliegtuig niet welkom was in de luchtruimen van een aantal Zuid-Amerikaanse landen. De president van Paraguay liet wel weten dat Morales welkom is in zijn land.

Intussen is Morales dus toch kunnen landen in Mexico. Bij zijn aankomst werd hij welkomgeheten door Ebrard. Zelf zei Morales dat Mexico zijn leven heeft gered. Hij herhaalde ook dat hij moest aftreden door een coup, en dat zijn huis en dat van zijn zus zijn geplunderd toen hij Bolivia verliet. De ex-president liet ook nog weten dat hij politiek actief zal blijven tot het einde van zijn leven.

(lees verder onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Morales kondigde zondag zijn ontslag aan na weken van protesten en rellen als gevolg van vermeende fraude bij de presidentsverkiezingen van 20 oktober. Senator Jeanine Anez, die mogelijk interim-presidente wordt, liet intussen weten dat er nieuwe verkiezingen komen, wellicht op 22 januari. Een grote groep aanhangers van Morales is te voet op weg richting hoofdstad La Paz om daar te protesteren. Om onlusten en gewelddadige confrontaties te vermijden, heeft de politie de hulp ingeroepen van het leger.

Het ontslag van Morales kwam er ook nadat de legerleiding had aangekondigd de kant van het demonstrerende volk van de voorbije weken te kiezen. Vannacht heeft het leger laten weten dat het de politie zal helpen om de orde in het land te herstellen. 

De gevluchte ex-president Evo Morales

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen