Parket opent onderzoek naar racistische commentaren na brandstichting in asielcentrum Bilzen

Het parket van Limburg opent een onderzoek naar de racistische commentaren op sociale media, die geplaatst werden na de brandstichting in Bilzen. Zondagavond woedde er een zware brand in een voormalig woonzorgcentrum, dat vanaf half december een nieuwe bestemming als asielcentrum zou krijgen. Na de brand volgde er een stroom aan reacties op sociale media. De daders riskeren nu een boete en zelfs een celstraf. 

In de nacht van zondag op maandag werd er opzettelijk een zware brand aangestoken in een voormalig woonzorgcentrum, dat vanaf midden december zou gebruikt worden als asielcentrum. De brand bracht heftige reacties teweeg op sociale media, en die krijgen dan nu ook een staartje. Het parket van Limburg opent namelijk een onderzoek naar de commentaren die verschenen zijn na de brandstichting. Het parket wil achterhalen of de reacties op sociale media haatdragend zijn. 

En dat zou betekenen dat de daders een fikse straf riskeren. Volgens het parket kunnen mensen die online racistische commentaar geven, vervolgd worden voor inbreuken op de antiracismewet. Zij riskeren straffen tussen 1 maand en 1 jaar cel en een boete tot 8.000 euro. 

Camera's

Naast het onderzoek van het parket heeft de stad Bilzen vandaag ook aangekondigd om camera's te plaatsen in de omgeving van het asielcentrum. "Onze rol is als gemeente heel beperkt", zegt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). "Wij hadden op voorhand al meer politiepatrouilles georganiseerd, maar op vraag van de politie worden er camera's geplaatst om de omgeving te bewaken. Vreemd genoeg is het minder voor asielzoekers bedoeld, maar meer om het gebouw zelf te beschermen. Dat is een heel bizarre situatie natuurlijk."

Volgens de burgemeester heeft zich al een 25-tal inwoners aangemeld om als vrijwilliger te helpen. "Verschillende mensen hebben zich gemeld om de schade te herstellen. 

Verder staat er vandaag een gesprek tussen de eigenaars van het gebouw en het Rode Kruis op de agenda. "We gaan nu kijken hoe we de rust kunnen laten weerkeren. Er zijn nog geen asielzoekers en er is nog geen zicht op de samenstelling van die groep", aldus Sauwens. "Rond humanitaire opvang heeft de bevolking van Bilzen een groot hart en het is niet altijd zo negatief als nu blijkt."

Nood aan opvangplaatsen

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, wil het asielcentrum indien mogelijk nog gebruiken. "Het is wel de bedoeling om de locatie te gebruiken als dat nog mogelijk is. Er is een enorme nood aan opvangplaatsen. We zijn op veel plaatsen centra aan het openen en we zijn hoe dan ook nog op zoek naar extra plaatsen om centra te openen", zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil.

We zijn hoe dan ook nog op zoek naar extra plaatsen om centra te openen

Lies Gilis - Fedasil

Volgens het agentschap is er immers een enorme nood aan opvangplaatsen. Voor de nieuwe centra in Gent, Zoutleeuw, Spa en Theux wordt bekeken of extra bewaking nodig is. "We zijn ook in overleg met het Nationaal Crisiscentrum om te bekijken wat er nationaal nodig is", legt Gilis uit.

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen