Videospeler inladen...

Robert De Niro en Al Pacino samen in maffiafilm "The Irishman": "We beseffen amper hoe iconisch we zijn"

Klinkender wordt het niet, qua namen: Martin Scorsese, Robert De Niro én Al Pacino. Zij pakken deze week uit met het meesterwerk "The Irishman", een maffia-epos van drie en een half uur, over de mysterieuze verdwijning van vakbondsleider Jimmy Hoffa. Het is ook een bijzonder dure film, omdat regisseur Scorsese digitale effecten gebruikte om De Niro en Pacino jonger te maken in heel wat scènes. De film is gemaakt voor Netflix, maar speelt vanaf deze week ook in een aantal Belgische bioscopen. VRT NWS had een interview met de twee topacteurs.

De film is gebaseerd op het levensverhaal van Frank Sheeran (De Niro), een vrachtwagenchauffeur in Philadelphia. Heel uitzonderlijk voor een man van Ierse afkomst (hij is de "Irishman" uit de titel) werd Sheeran lid van de Italiaanse maffia in zijn stad. In die hoedanigheid werd hij de vertrouweling van de machtige vakbondsleider Jimmy Hoffa (Pacino).

Hoffa verdween in 1975 van de aardbol. Waarschijnlijk werd hij door de maffia vermoord, maar de politie vond nooit de schuldige(n). Vlak voor zijn dood beweerde Sheeran dat hij wist wat er destijds met Hoffa gebeurd was, wat door auteur Charles Brandt te boek werd gesteld. En dat is nu verfilmd door grootmeester Scorsese.
(lees verder onder de reportage met De Niro en Pacino)

Videospeler inladen...

Digitale make-up

"The Irishman" is een monumentale film, in alle betekenissen van het woord. Uitzonderlijk lang: 3 uur en 29 minuten, maar elke seconde is magistraal in beeld gebracht en vertolkt. Het is ook een heel dure film, met een budget van 159 miljoen dollar. Scorsese ging namelijk aan de slag met heel dure speciale effecten. Hij wilde dat Pacino en De Niro hun personages ook vertolkten in de flashbacks: de twee zeventigers speelden dus zélf de scènes met Sheeran en Hoffa als veertigers, en met digitale hocus pocus werden hun gezichten dan jonger gemaakt

Net vanwege dat adembenemende budget aarzelden de traditionele Hollywoodstudio's om in "The Irishman" te investeren. Maar Netflix wilde maar wat graag het prestige van "de nieuwe Scorsese" binnenhalen. En dat loont: de film wordt unaniem lovend onthaald, en haalt ongetwijfeld een karrenvracht Oscarnominaties binnen. 

Pure cinema, die gelukkig ook op groot scherm te ontdekken valt, vanaf deze week in een beperkt aantal Belgische bioscopen. Vanaf 27 november is "The Irishman" dan wereldwijd te zien op Netflix.

Meest gelezen