Er is zelfs al "Ok, boomer"-merchandising

Disney-erfgename: "Hey babyboomers, jullie zijn oud en worden minder relevant met de dag"

Volgens de Disney-erfgename Abigail Disney moeten babyboomers, de bijnaam voor mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1964, zich minder moeien met de problemen van vandaag en vooral de jongeren laten doen. Het is een nieuwe aflevering in een schijnbaar groeiende generatiekloof.

Even terugspoelen: vorige week was er ophef in het Nieuw-Zeelandse parlement. Een 25-jarig parlementslid hield een tussenkomst over de klimaatverandering, toen een ouder parlementslid haar onderbrak. De jonge vrouw antwoordde kort en onverstoord: "Ok, boomer", en ging verder.

De andere parlementsleden hoorden het blijkbaar in Keulen donderen, want op het moment zelf kwam er weinig reactie. Het was pas later, toen duidelijk werd wat de vrouw bedoelde, dat er commotie ontstond rond de uitspraak.

Bekijk hier wellicht de eerste "Ok, boomer" in een parlement:

Videospeler inladen...

"Boomer" is een afkorting van babyboomer. Dat is iemand die tijdens een babyboom, bijvoorbeeld na de Tweede Wereldoorlog tussen 1946 en 1964, geboren is. De zinsnede "ok, boomer" wint de jongste maanden aan populariteit, vooral op TikTok, een razendpopulaire app bij miljoenen jongeren.

Bekijk hieronder een virale video over "ok, boomer" op TikTok:

"Ok, boomer" wordt daar te pas en te onpas gebruikt als reactie op een uitspraak van een babyboomer. Vaak gaat het om uitspraken over de klimaatverandering of over financiële ongelijkheid. Jongeren reageren zo op ouderen die op hen neerkijken, omdat zij naïef zouden zijn en hysterisch zouden doen over problemen als klimaatverandering. De jongeren verwijten de ouderen dan weer onder andere dat zij te lang problemen als de klimaatverandering hebben genegeerd en de groeiende ongelijkheid in de hand hebben gewerkt.

Boomer versus snotaap

VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx noemt boomer "het equivalent van snotaap", een woord dat oudere generaties voor jongeren wel eens durven te gebruiken. "Boomer is minachtend bedoeld", legt Hendrickx aan onze redactie uit. Vraag is of het woord een lang leven beschoren is?

"Turbotaal of jongerentaal is vaak van voorbijgaande aard. Het hangt ervan af of de huidige volwassenen het woord oppikken, én of jongeren het woord ook meenemen als ze volwassen zijn. Maar vaak stoppen jongeren er zelf mee als ze zien dat ouderen het woord gebruiken", vertelt Hendrickx. Jongeren willen met hun taal een groepsgevoel creëren en zich op die manier afzetten tegen andere generaties. Als die generaties woorden oppikken is het leuke of unieke er snel af. Woorden die wél al een eeuwigheid uit de jongerentaal meegaan, zijn bijvoorbeeld "knal" (uit 1924) van pakweg knalfuif en "cool" (uit de jaren 60), weet Nederlands auteur en taaladviseur Wim Daniëls.     

Laat de jongeren het overnemen

Abigail Disney, erfgename van het Disney-imperium en zelf babyboomer, heeft op Twitter nog wat olie op het vuur gegooid. In een reeks berichten richt ze haar pijlen op de babyboomers:

Ze vraagt zich af waarom babyboomers zo snel op hun paard zitten en waarom ze zo afgeven op de jongeren van vandaag. "Jullie moeten inzien dat de wereld snel verandert en jullie niet. Jullie zijn oud. Jullie zijn nu nog niet irrelevant, maar jullie worden dag na dag minder relevant."

"Hoe meer je afgeeft op millennials (geboren tussen 1980 en 2000), hoe meer je hen gelijk geeft", gaat ze verder. Abigail Disney somt dan op waar de kritiek van de jongeren over gaat: "De generatie die hun water heeft vergiftigd, de waarschuwingen rond klimaatverandering hebben genegeerd zodat ze met hun terreinwagens konden blijven rondrijden en seksuele, raciale en financiële ongelijkheid op zijn minst hebben genegeerd."

Tot slot herinnert Disney de babyboomers er nog eens aan dat ze ook jong zijn geweest en dat ze toen ook "iedereen boven 30" wantrouwden. "Blijven jullie verdorie gewoon rustig zitten en laat de jongeren het overnemen", besluit ze.

Meest gelezen