Videospeler inladen...

Waarom volharden de "gilets jaunes" al een jaar lang in hun protest? Vijf actievoerders vertellen hun verhaal   

Vandaag vieren les gilets jaunes in Frankrijk hun eerste verjaardag. Sinds half november 2018 komen die zogenoemde gele hesjes elke zaterdag op straat om hun eisen kracht bij te zetten. Het begon met protest tegen te hoge brandstofprijzen, maar de hesjes betogen ook tegen de belastingdruk, de armoedekloof en de politieke onwil om de burgers meer inspraak te geven. Waarom komen ze nu nog altijd op straat? Wij laten het enkele gilets jaunes zelf uitleggen.

Opvallend veel vrouwen blijven de gilets jaunes steunen. Vaak zijn zij de drijvende kracht achter veel betogingen.

Nathalie is 29 jaar en onderwijzeres. Zij is ontevreden over beloofde premies die ze niet kreeg.  Ze is gilet jaune vanaf het prille begin.

Videospeler inladen...

Roland is 66 jaar, gepensioneerd. Hij gaat niet akkoord met de plannen van de Franse regering om de pensioenen te hervormen. Daarom blijft hij elke week manifesteren.

Videospeler inladen...

Meer dan 3.100 gele hesjes zijn al door het Franse gerecht veroordeeld vanwege geweldplegingen tijdens betogingen. Adrien is 68 jaar en ondanks het gevaar opgepakt te worden, vindt hij dat hij moet betogen om de armen te beschermen.

Videospeler inladen...

Yolande beseft dat er almaar minder gele hesjes op straat komen. Maar zij wil van geen wijken weten want de belastingen zijn te hoog en de uitkeringen te laag.

Videospeler inladen...

Colin is 32 jaar en studeerde sociale wetenschappen. Hij had al verschillende interimbaantjes, maar kon nergens een vast arbeidscontract krijgen. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen