Hillary Clinton: "Schande dat Britse regering rapport over Russische inmenging in Britse politiek niet wil vrijgeven"

De voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft gezegd dat het een schande is dat de Britse regering een rapport over Russische inmenging in de Britse politiek niet wil vrijgeven. Het rapport gaat onder meer over spionage, infiltratie en inmenging bij verkiezingen, waaronder ook het brexitreferendum van 2016.

Het rapport waar Clinton het over heeft, gaat over inmenging van de Russen in de Britse politiek. Het bevat bewijzen van de Britse geheime diensten over spionage, infiltratie en inmenging bij verkiezingen. Het zou ook gaan over het brexitreferendum, waarbij de Britse bevolking voor een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie stemde.

"Elke burger van het Verenigd Koninkrijk heeft het recht om het rapport te lezen voor de verkiezingen van 12 december", zegt Clinton in een interview aan de BBC. Zelf verloor de Democrate in 2016 de Amerikaanse presidentsverkiezingen tegen huidig president Donald Trump. Clinton heeft zelf al meerdere keren de Russen beschuldigd van inmenging in de verkiezing. Ook volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten probeerde Rusland via hackers de uitslag van de verkiezingen in 2016 te beïnvloeden.

Niet gepubliceerd voor de Britse verkiezingen

Het rapport over de Russische inmenging in het VK zal niet worden gepubliceerd voor de verkiezingen van 12 december 2019, omdat het eerst moet worden voorgelegd aan het parlement. Dat parlement is nu, tijdens de verkiezingscampagne, ontbonden. Volgens de oppositie houdt het kabinet van de Britse premier Boris Johnson het rapport doelbewust achter.

Dominic Grieve, die door Johnson uit de Conservatieve partij werd gezet en de voorzitter was van het bevoegde comité over het rapport, zegt dat het al klaar was voor publicatie op 17 november. Jeremy Corbyn, de leider van de oppositiepartij Labour, heeft gezegd dat het rapport bewijzen zou bevatten van banden tussen Johnson en Rusland. De premier ontkent dit.

De woordvoerder van Johnson heeft gezegd dat het normaal is dat het rapport nog niet gepubliceerd is. Hij zegt dat de procedure om het rapport door te lichten enkele weken kan duren. De Britse overheid zegt ook dat het voorlopig nog geen bewijzen heeft van succesvolle Russische inmenging in verkiezingen in het VK.

Meest gelezen