Het beschadigde huis van Baha Aboe al-Ata, een militante leider van Islamitische Jihad, na een Israëlische luchtaanval.
AFP or licensors

Raketten afgevuurd vanuit Gaza na Israëlische luchtaanvallen op Palestijnse terreurleiders

Het Israëlische leger heeft in Gaza een prominent lid van de militante beweging Islamistische Jihad gedood. Hij en zijn vrouw kwamen om bij een luchtaanval. Daarnaast voerde Israël ook een luchtaanval uit op een huis van een andere leider van Islamitische Jihad in de Syrische hoofdstad Damascus. Daar vielen 2 doden, maar de man zelf kon ontkomen. Na de luchtaanvallen zijn vanuit Gaza een vijftigtal raketten afgevuurd op Israël als vergeldingsactie.

De eerste aanval van de Israëlische operatie was gericht op het huis van Baha Aboe al-Ata in het oosten van de Palestijnse stad Gaza. De leider van de gewapende tak van de groepering Islamitisch Jihad, kwam bij de aanval om het leven. Islamitische Jihad is een terroristische groepering naast Hamas, de Palestijnse terroristische organisatie die de controle heeft over Gaza sinds 2007. 

De groepering en familieleden hebben bevestigd dat al-Ata en zijn vrouw om het leven zijn gekomen bij de aanval. Hun kinderen zouden gewond zijn geraakt. Islamitische Jihad heeft in een reactie laten weten dat Israël met de aanval "alle rode lijnen heeft overschreden".

Daarnaast werden ook drie raketten afgevuurd door een Israëlisch vliegtuig op een woning in Damascus, de hoofdstad van het naburige Syrië. De aanval was gericht tegen de militante leider Akram al-Ajzoeri, eveneens van Islamitische Jihad. Er vielen twee doden, maar Al-Ajzoeri zou zijn ontkomen aan de aanval. De Syrische staatstelevisie laat weten dat één van de slachtoffers zijn zoon is. Het is uitzonderlijk dat Israël dit soort aanvallen uitvoert op zowel Palestijns als op Syrisch grondgebied.

(Lees verder onder de foto)

Een beschadigd huis in de nasleep van een Israëlische luchtaanval in Damascus.
AFP or licensors

De Israëlische luchtaanvallen vonden plaats daags na de aanstelling van Naftali Benett als de nieuwe minister van Defensie van Israël. Bennett pleit al langer om harder op te treden tegen Palestijnse militanten. Hij is ook voorstander van luchtaanvallen om de leiders van deze groeperingen uit te schakelen. 

Toch stond de operatie al veel langer gepland volgens woordvoerder Jonathan Conricus van het Israëlische leger. Conricus liet weten dat al-Ata verantwoordelijk was voor meerdere raketaanvallen op het zuiden van Israël. Conricus zei verder nog dat de operatie nodig was omdat al-Ata van plan was om nieuwe aanvallen voor te bereiden.

Raketten vanuit Gaza

Na de luchtaanvallen hebben Palestijnse militanten van Islamitische Jihad meerdere raketten afgevuurd op Israël. Sirenes in twee voorsteden van de Israëlische stad Tel Aviv waarschuwden inwoners voor meerdere raketaanvallen. Alle scholen in de buurt bleven de hele dag dicht. Woordvoerder Conricus liet weten dat er nog meer aanvallen op Israël verwacht worden.

Israël sloot na de aanval ook de grensovergangen naar Gaza af en raadt inwoners aan om binnen te blijven. Daarnaast verminderde Israëlische autoriteiten ook het toegestane visgebied voor de kust van Gaza. Dat werd volgens Israël uit veiligheidsoverwegingen gedaan in afwachting van een nieuw dreigend conflict.

Op weg naar een nieuwe escalatie?

De Europese Unie heeft in een officiële reactie laten weten dat het de raketaanvallen op burgers veroordeelt. De EU wil naar eigen zeggen "een snelle en volledige de-escalatie" van het geweld. Ze benadrukken dat het noodzakelijk is om de veiligheid te garanderen van de Palestijnse en Israëlische burgers.

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft aan reporters gezegd dat de gevechten met Islamitische Jihad nog een tijd kunnen aanhouden. "Israël is niet geïnteresseerd in een escalatie, maar we zullen er alles aan doen om onszelf te verdedigen. Dat kan tijd kosten. We hebben uithoudingsvermogen nodig en helderheid van geest", aldus Netanyahu.

Vanuit Gaza werden meerdere raketten afgevuurd als reactie op de Israëlische aanval.
AFP or licensors

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen