Archieffoto van een Afghaanse vrouw die bij het ziekbed van haar kind zit dat een infectie heeft op de luchtwegen.

Om de 39 seconden sterft een kind aan een longontsteking

Vorig jaar zijn er wereldwijd 800.000 kinderen jonger dan vijf gestorven aan een longontsteking. Dat is om de 39 seconden één kind. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, spreekt over een vergeten epidemie. 

Vandaag is het Wereld Longonsteking Dag. Unicef neemt de gelegenheid te baat om aandacht te vragen voor de ziekte. Geen enkele andere infectieziekte eist wereldwijd meer dodelijke slachtoffers bij kinderen jonger dan vijf jaar. Ter vergelijking: 437.000 kinderen stierven vorig jaar aan diarree en 272.000 aan malaria. 

"Meer dan 800.000 kinderen jonger dan vijf zijn vorig jaar gestorven aan een longontsteking. 153.000 kinderen stierven aan de ziekte tijdens de eerste maanden na hun geboorte. Het merendeel voordat ze twee jaar zijn", zegt Unicef. 

Gebrek aan vaccins en antibiotica

Een longontsteking kan veroorzaakt worden door een virus, een bacterie of een schimmel. Wie getroffen is door een longonsteking kan moeilijker ademhalen en krijgt minder zuurstof binnen. 

"Het is een vergeten epidemie", zegt Unicef. De organisatie dringt er op aan dat er internationaal actie ondernomen wordt om ze beter te bestrijden. "Miljoenen kinderen sterven omdat er een gebrek is aan vaccins, antibiotica en zuurstofbehandelingen." 

Meer dan de helft van de kinderen die sterven aan een longonsteking komen uit Nigeria, India, Pakistan, Congo of Ethiopië. 

Meest gelezen