Videospeler inladen...

Acteur Michael Pas: "Mensen die naar theater komen kijken, leven niet in een ivoren toren, het zijn gewone Vlamingen"

Vanavond komen spelers uit het hele culturele veld samen in de Beursschouwburg in Brussel om zich te bezinnen over acties. De sector is in shock door de aangekondigde besparingen. Michael Pas, acteur en ook woordvoerder van de acteursgilde, begrijpt de kritiek die de afgelopen dagen op de culturele sector gegeven is niet. Hij vindt dat cultuur wel degelijk een maatschappelijke en economische meerwaarde heeft. 

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Wonen, Matthias Diependaele (N-VA) zei gisteren in "De ochtend" op Radio 1 dat hij geschokt is dat de cultuursector zich zo verzet tegen de opgelegde besparingen.

"Ik begrijp dat dit een moeilijke boodschap is om te vernemen, maar ik ben er heel hard van overtuigd dat de Vlaming heel goed begrijpt dat we als overheid niet meer geld kunnen uitgeven dan dat we binnenkrijgen. We hebben de keuze gemaakt om toch te investeren met deze Vlaamse regering en zijn op zoek gegaan naar geld binnen alle beleidsdomeinen. Om nu van de cultuursector te horen dat we enkel bij hen dat niet zouden mogen doen, vind ik een shockerend standpunt", zei hij.

Het idee dat wij niet zouden willen meebesparen, is klinkklare onzin

Michael Pas, acteur en woordvoerder van de acteursgilde

Volgens Michael Pas wil de culturele sector zich helemaal niet afzijdig houden van besparingen. "De afgelopen 10 jaar hebben we al 15 procent moeten inleveren. Nu nog eens 6 procent. Dat is al 21 procent. Keer op keer hebben wij die besparingen met hangen en wurgen geslikt en zonder morren de broeksriem aangetrokken. Het idee dat wij niet zouden willen meebesparen, is klinkklare onzin", zegt hij. 

Eén pot nat

Wat vooral een schokgolf veroorzaakt doorheen de sector is dat de subsidiepot voor projecten met 60 procent vermindert. Van de kleine 8,5 miljoen euro die dit jaar beschikbaar was, zal nog zo’n 3,5 miljoen euro overschieten. "Je voelt voor het eerst een frontale aanval, nota bene van je eigen cultuurminister. Dat slaat iedereen met verbijstering."

Beeld uit de film "The broken circle breakdown"

Volgens Pas slaat Vlaams minister-president en minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) de voedingsbodem onder het internationaal vermaarde Vlaamse culturele landschap weg. "We kunnen heel erg trots zijn als we genomineerd worden voor een Oscar met "The broken circle breakdown", maar die film is ontstaan in een repetitiezaaltje in een klein theater, waar een paar acteurs een goed idee hadden en iets in elkaar hebben gestoken. En dat krijgt een publiek en dat groeit en dat wordt meer en meer. Voor jonge kunstenaars wordt het onmogelijk om te beginnen."

De musical "'40-'45" van Studio 100.

Hij verwijst ook naar het productiehuis Studio 100 dat afgelopen weekend een prijs gekregen heeft. "Studio 100 wordt terecht geëerd voor zijn ondernemingszin en prachtige muziekspektakels, zoals "'40-'45". Wie de 50 euro kan betalen krijgt waar voor zijn geld. Maar al die acteurs die daar staan te schitteren, die komen uit de kleine theaters. Die hebben een opleiding gehad in een gesubsidieerde school en die hebben gewerkt in gesubsidieerde theaters. Dat zijn niet twee aparte werelden. Acteurs en technici wisselen de hele tijd tussen het gesubsidieerde theater en het privétheater. Het is één fantastische pot nat. Laten we daar fier op zijn en laten we hem niet laten uitdrogen."

Economische meerwaarde

Oppositiepartij Vlaams Belang is blij dat er fors bespaard wordt in de culturele sector. "De Vlaming is al jaren niet meer akkoord met de grote sommen geld die naar de culturele sector vloeien, waar de Vlaming geen voeling meer mee heeft", zei parlementslid Filip Brusselmans, die ook lid is van de commissie Cultuur in "De ochtend". Volgens hem zijn aan de culturele sector vooral kosten verbonden en levert die te weinig op. 

Als ik in Waregem 350 mensen in een zaal heb zitten, dan gaat niemand mij wijsmaken dat dat een culturele elite is. 

Michael Pas, acteur en woordvoerder van de acteursgilde

Michael Pas zegt dat Brusselmans zich vergist. "De cultuursector levert echt wel een economische meerwaarde op", zegt hij. Hij geeft het voorbeeld van C-Mine, een cultuurcentrum in Genk dat nieuw leven in de oude mijnsite daar geblazen heeft. "Wij speelden daar, die zaal zat vol, die mensen gingen daar iets eten, drinken. Die boel leeft weer." 

Hij vindt het vreemd dat hij de maatschappelijke meerwaarde van cultuur moet verdedigen. "Ik ben momenteel op tournee met een theaterstuk. Wij spelen 45 voorstellingen. Die zitten elke avond vol. Als ik in Waregem 350 mensen in een zaal heb zitten, dan gaat niemand mij wijsmaken dat dat een culturele elite is. Die mensen wonen niet in een ivoren toren. Dat zijn gewone hardwerkende Vlamingen, die na hun dag werk naar theater gaan en geprikkeld willen worden met kunst en die daar graag voor betalen, die daarna iets blijven drinken en met ons op de foto willen. Wij doen dat graag en dan merken wij dat dat hele gewone mensen zijn. De idee dat de cultuursector niet beantwoordt aan de verwachting van de Vlaming, is een bewust fout opgehangen perceptie."

Meest gelezen