Videospeler inladen...

Nederland verlaagt maximumsnelheid op de snelweg naar 100 km per uur

In Nederland wordt de maximumsnelheid op de snelweg verlaagd naar 100 km per uur. Nu bedraagt die maximumsnelheid nog 130 km per uur. 's Nachts zal er wel nog met 130 km per uur gereden mogen worden. De snelheidsbeperking is de belangrijkste maatregel die de Nederlandse regering neemt tegen de stikstofcrisis.

Morgen zal het kabinet van de Nederlandse premier Mark Rutte meer uitleg geven over het nieuwe pakket maatregelen om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen. Het inperken van de maximumsnelheid tot 100 km per uur is daar slechts een stap in. 's Nachts - tussen 7 uur 's avonds en 6 uur 's morgens - zal de snelheidsbeperking niet gelden, en blijft de huidige maximumsnelheid van 130 km per uur van kracht.

Het is nog niet bekend welke andere maatregelen de overheid zal nemen. "Het gaat om een pakket van maatregelen op korte termijn", zegt premier Rutte, "hierna zal er nog veel moeten gebeuren." Volgende maand zal de regering een volgende reeks maatregelen aankondigen die de neerslag van stikstof in beschermde natuurgebieden op lange termijn moet verlagen.

Stikstof, zegt u?

De zogenoemde "stikstofcrisis" komt er door het teveel aan stikstofverbindingen die Nederland al jaren produceert. Die verbindingen (zoals ammoniak en stikstofoxide) zijn schadelijk voor het milieu. Ammoniak komt vooral vrij uit de mest van dieren in de landbouw. Stikstofoxide komt dan weer vrij door verbranding op hoge temperaturen, en wordt vooral geproduceerd door auto's en op bouwwerven.

De stikstofverbindingen komen in de grond terecht, waardoor planten die een voedingsarme bodem nodig hebben, niet kunnen overleven. Dat is dan weer slecht voor insecten. Het teveel aan stikstof is dus een ramp voor de biodiversiteit.

Boeren blokkeren de weg in De Bilt, 16 oktober 2019.

Protest van boeren en bouwvakkers

Sinds 2015 probeert de Nederlandse overheid een oplossing te vinden voor de stikstofcrisis. Door de nijpende situatie liggen heel veel landbouw- en bouwprojecten stil, om de uitstoot van stikstof te verminderen. Dat is niet naar de zin van boeren en bouwvakkers, al weken is er protest dat het hele land op stelten zet.

Vorige maand trokken boeren massaal met hun tractoren naar Den Haag, om aandacht te eisen van politici. De landbouwers zeggen dat ze het beu zijn om steeds gekoeioneerd te worden door milieumaatregelen. Ook in de bouwsector klinken gelijkaardige verzuchtingen.

De regering heeft nu dus een akkoord over andere maatregelen. Daardoor zouden volgend jaar toch zo'n 75.000 nieuwe woningen kunnen gebouwd worden. Het kabinet gaat vandaag de nieuwe maatregelen verder uitwerken, morgen worden ze voorgesteld.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen