Vorig jaar zijn 25.500 huwelijken gesloten in Vlaanderen, nergens is minder getrouwd dan in Halle-Vilvoorde

Vorig jaar zijn in Vlaanderen 25.500 huwelijken gesloten. Dat heeft Statistiek Vlaanderen berekend, goed voor 22 trouwers per 1.000 inwoners. In Halle-Vilvoorde is het minste getrouwd: daar zijn in 2018 17 wettelijke huwelijken gesloten per 1.000 inwoners.

Het aantal huwelijken schommelt in Vlaanderen al jaren rond de 25.000 per jaar. Het aantal wettelijke samenwoningen schippert dan weer al jaren tussen 23.000 en 24.000. In 2018 zakte het aantal wettelijke samenwoningen licht naar 23.098. Cijfers over het aantal feitelijke samenwoningen zijn er niet.

Uit de cijfers blijkt nog dat er sprake is van een dalende huwelijkskans. Zo traden er in het jaar 2000 nog 31 mensen in het huwelijk per 1.000 niet-gehuwden (tussen 18 en 79 jaar). Vorig jaar was dat aantal gedaald tot 22.

Die huwelijkskans is trouwens niet overal in Vlaanderen even groot. Zo ligt de huwelijkskans in delen van Limburg en West-Vlaanderen hoger dan het gemiddelde, met een uitschieter van 26 in het arrondissement Diksmuide. In het arrondissement Halle-Vilvoorde is de huwelijkskans dan weer het laagste met 17 op 1.000 niet-gehuwden.

De huwelijkskans ligt met 22 personen die huwen op 1.000 niet-gehuwden ook hoger in Vlaanderen dan in Brussel (18) en Wallonië (14).

Michel Doomst (CD&V) is al 31 jaar burgemeester van Gooik en voltrok in zijn carrière al heel wat huwelijken. "Het aantal wettelijke huwelijken daalt ook bij ons in Gooik. Men is in de liefde heel creatief geworden. Verschillende vormen van samenleven steken de kop op. Maar tegelijkertijd merk ik ook wel dat de vraag tussen partners vroeg of laat gesteld wordt: is het ja of nee? Dat heeft te maken met juridische of emotionele omstandigheden en dan trouwen mensen voor de wet", aldus de burgemeester.

Meest gelezen