Nieuwe strofe van erotisch gedicht van Charles Baudelaire ontdekt

In een exemplaar van “Les fleurs du mal” van de Franse 19e-eeuwse dichter Charles Baudelaire is een extra strofe van het gedicht "Les bijoux" aangetroffen, geschreven door de dichter zelf. Het boek wordt binnenkort geveild in Parijs.

Charles Baudelaire was een van de belangrijkste Franse dichters uit de 19e eeuw. Zijn bekendste dichtbundel heet "Les fleurs du mal". In een eerste druk van dat boek is nu een nieuwe strofe van het gedicht "Les bijoux" ontdekt. De strofe is door Baudelaire zelf toegevoegd, handgeschreven. 

Toen "Les fleurs du mal" in 1857 verscheen werden Charles Baudelaire en zijn uitgever voor de rechter gedaagd wegens openbare zedenschennis. Zes gedichten, waaronder “Les bijoux”, werden geschrapt uit de bundel. Pas in 1949 mochten ze in Frankrijk weer verschijnen. “Les bijoux” is een erotisch gedicht over een vrouw die niets draagt behalve haar juwelen.

"Les bijoux" bestaat uit acht strofen van vier verzen en daarbij heeft Charles Baudelaire een negende strofe geschreven in één exemplaar van "Les fleurs du mal". Dat boek wordt op 22 november geveild bij Drouot in Parijs. Geschatte prijs: 60 tot 80.000 euro.

Meest gelezen