Elodie Gabias

"Ferme buiken, putten en striemen": bekijk de nieuwe YouTube­aflevering "Labels" over het fenomeen "body positivity"

Vandaag lanceert VRT NWS "Labels", een nieuwe online­docureeks waarin reporter Yassine Atari (23) op zoek gaat naar jongeren die een "label" opgekleefd krijgen. In de eerste aflevering belicht hij het fenomeen "body positivity" waarbij jongeren zich tonen zoals ze zijn, zonder make-up of photoshop.

De nieuwe zesdelige reeks "Labels" gaat over de vooroordelen waar heel wat jongeren tegenaan botsen. Ze krijgen een etiket dat in sommige gevallen voor altijd aan hen blijft kleven. VRT NWS-reporter Yassine Atari neemt de tijd om te luisteren naar de jongeren onder al die labels. Hij wil verder kijken dan de vooroordelen en tonen dat niks is wat het op het eerste gezicht lijkt.

Aflevering 1: Body Love

In de eerste aflevering van "Labels" laat Yassine jongeren zien zoals ze er echt uitzien. Zonder photoshop en vaak zonder make-up. En dat tonen aan iedereen die het wil zien op social media. Body positivity heet het fenomeen. Big in America maar ook in België.

De West-Vlaamse studente Elodie Gabias (22) heeft 73.000 volgers op Instagram. Haar welgemikte foto's balanceren tussen camp en kitsch. Posts met dubbele kinnen, vetrollen en zogenoemde onvrouwelijke houdingen wisselen elkaar in hoog tempo af. Ze wil duidelijk komaf maken met het ideaalbeeld van de slanke, gracieuze vrouw dat veel meisjes nog steeds wordt opgedrongen.

Ook Jitske Van de Veire (25) laat haar putten, bulten en striemen in real life zien. Dagelijks post ze rauwe foto’s van haar lijf zoals het is. Ze doet dat hoofdzakelijk in haar weinig glamoureuze badkamer of in de living van haar klein appartement.

Het plus-size model Romy Schlimbach (24, foto hierboven) neemt Yassine mee naar een body positivity catwalk op de Antwerpse Meir. Voor het eerst in haar leven heeft ze vrede met haar lichaam. Romy werd jarenlang gepest voor haar ronde vormen. Daar leert ze om haar lichaam te aanvaarden zoals het is. Ze sluit zich aan bij de body positivity-beweging en wordt ontdekt als plus size-model. Alle drie tonen ze zonder gêne hun imperfect lijf. 

Bekijk hier de aflevering:

Meest gelezen