Videospeler inladen...

Meer fietspaden: Vlaamse overheid wil uw huis of voortuin sneller kunnen onteigenen

De Vlaamse regering wil een einddatum vastleggen in onderhandelingen over onteigeningen. Zo moet het mogelijk worden om sneller fietspaden aan te leggen. Dat zetten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag in de kijker. 

Om wegenwerken uit te voeren, kan de Vlaamse regering uw huis of uw tuin onteigenen. Daarvoor zijn er vaste procedures: eerst via onderhandelingen tussen u en de overheid om tot een minnelijke verkoop te komen. Als dat geen resultaat oplevert, kan er worden onteigend via de gerechtelijke weg.

Maar die procedures slepen vaak lang aan. "Te vaak komen broodnodige investeringen in ­veiligheid en fietsinfrastructuur niet tot realisatie wegens aan­slepende procedures", klinkt het in de beleidsnota's van de betrokken ministers. Daarom wordt er nu een einddatum vastgelegd in de onderhandelingen "zodat sneller kan overgegaan worden tot gerechtelijke onteigening".

Fragment uit de beleidsnota Financiën.

De Vlaamse overheid kondigde een verdubbeling van de investeringen in fietspaden aan. Tegen 2024 wordt het bedrag dat  jaarlijks in fietspaden wordt geïnvesteerd opgetrokken tot 300 miljoen. Vorig jaar investeerde Vlaanderen nog 138 miljoen in fietsinfrastructuur. De regering wil ook dat de Dienst Vastgoedtransacties die de onteigeningen regelt, wordt hervormd. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen