Alexander Dumarey

Podcast De Tijdschijf: Johan Bonny duikt in zijn platenkast en selecteert deze drie nummers die over hier en nu gaan 

Toen aartsbisschop Leonard in 2015 met pensioen ging, werd Johan Bonny dikwijls genoemd als mogelijke opvolger aan het hoofd van de Belgische katholieke kerk. Maar wellicht vond Rome hem te progressief, en dus bleef hij gewoon bisschop van Antwerpen. Die progressieve Johan Bonny zit helemaal in deze Tijdschijf. De Kerk roert zich niet genoeg in wat er fout gaat in de wereld, vindt hij. Hij trok bijvoorbeeld zelf naar het kapotgeschoten Syrië, en maakt een vuist naar de wereldleiders die er niets van bakken. Maar zijn muzikale blik op de wereld begint veel dichter bij huis.  

Alexander Dumarey

Luister hier naar de podcast

Oké ik weet van alle politieke leiders dat ze maar een aantal jaren meegaan. Maar welk spoor trekken ze ondertussen in het hoofd en het hart van kinderen die nu opgroeien?

Antwerpse Bisschop Bonny Apprecieert ABBA

Videospeler inladen...

De bisschoppelijke playlist

Willem Vermandere, gouwgenoot van Johan Bonny, zingt graag omdat hij graag leeft. We zingen veel te weinig, vindt de bisschop. Hieronder een nog jonge West-Vlaamse bard, uit een tijd toen multicamera-opnames nog zeldzaam waren. 

Het is al zo dikwijls bewezen: we kennen het beste de muziek uit onze jeugd. Bisschop Bonny trakteert met ABBA in volle seventies mood, met de smartelijke mislukte-liefdeballade "The winner takes it all". 

Van "Quem pastores laudavere", van de hand van componist Sebastiaan Van Steenberge, bestaat bij ons weten nog geen beeld. Toch loont het de moeite om onderstaand audiobestand te beluisteren. Kathedraalsfeer van begin tot einde, helemaal zoals de bisschop ze in de podcast beschrijft.

Alexander Dumarey

Volgende week

De Tijdschijf krijgt volgende week journaliste Ruth Joos over de vloer. Als iemand met tijdbeelden bezig is, dan wel de presentatrice van De Wereld Vandaag op Radio 1.

Meest gelezen