Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Protesten Hongkong steeds geweld­dadiger: "Betogers willen democratie, China ziet dat helemaal anders" 

In Hongkong heeft de politie traangas afgevuurd op de campus van een universiteit. Betogers protesteerden er tegen de regering en blokkeren het verkeer en de metro. Het nieuwe protest komt er nadat er gisteren verschillende gewonden zijn gevallen. Het protest duurt nu al 5 maanden. 

Koen Roeyers woont en werkt al jaren in Hongkong. "Ik vrees dat het geweld nog wel even zal aanhouden. Wat je ziet is dat de protesten heel erg breed gedragen zijn. Soms komen er meer dan twee miljoen mensen demonstreren en dat op een bevolking van amper 7,3 miljoen inwoners." "Anderzijds", zegt Roeyers, "zijn het vooral radicale demonstranten die het voortouw nemen".

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De regering in Hongkong kondigde het voorbije weekend aan dat geweld niet zal leiden tot toegevingen. Roeyers vreest dan ook dat het hard tegen onzacht zal blijven in Hongkong. 

Leven in Hongkong gaat voorlopig door

Tot nu toe vonden de meeste demonstraties plaats tijdens het weekend. "Eigenlijk valt op voorhand vrij goed in te schatten waar de demonstraties zullen plaatsvinden. Sinds het voorbije weekend is daar verandering in gekomen en gisteren werden wegen geblokkeerd tijdens de ochtendspits."

"Mijn dochtertje bijvoorbeeld gaat met de schoolbus naar school. Ik zou niet willen dat zo'n schoolbus in dat soort rellen terechtkomt", aldus Roeyers. 

Stel dat de schoolbus met mijn dochter van zes in zo'n protest zou terechtkomen? 

"Ik zie op korte termijn geen oplossing. De oplossing moet politiek zijn, maar dat ligt niet voor de hand. "De demonstranten willen democratie. China ziet dat helemaal anders." 

China bekijkt Hong Kong met afgrijzen

Journalist Veerle De Vos is in Peking en ziet de toestand met afgrijzen aan. "Zo was er het incident waarbij een aanhanger van de Chinese aanpak in brand werd gestoken door demonstranten. Bovendien vindt men in China dat het Westen kamp kiest voor de demonstranten", aldus De Vos.

Volgens De Vos is ook de toon in China aan het verharden. "Peking toont te veel begrip, lees je hier in de kranten." Jongeren in Peking hebben het gevoel dat de jongeren in Hongkong hun eigen ruiten aan het ingooien zijn.

"Weinig begrip en een roep om harder op te treden, dat is wat ik hier hoor", aldus Veerle De Vos in Peking. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen