AFP or licensors

Roman Polanski: nieuwe film, nieuw schandaal

Tegelijk met de lancering van de film "J'accuse" over de Dreyfus-zaak, duikt een nieuw getuigenis op tegen regisseur Roman Polanski. Dit keer zegt een Franse vrouw dat ze door Polanski is verkracht in de jaren 70. Als gevolg van de onthulling is een aantal interviews met acteurs over de nieuwe film geannuleerd. Polanski zelf verwerpt de beschuldiging.

Morgen komt de film "J’accuse" in de bioscoop, een film van de Pools-Franse regisseur Roman Polanski over de zaak Dreyfus. Alfred Dreyfus was een Joodse officier in het Franse leger die ten onrechte van hoogverraad werd beschuldigd, eind 19e eeuw. 

De première wordt overschaduwd door nieuwe onthullingen over misbruik door de regisseur. Vrijdag publiceerde de krant "Le Parisien" het getuigenis van fotografe en voormalig fotomodel Valentine Monnier. Zij verklaarde dat Polanski haar had geslagen en verkracht in 1975, toen ze 18 jaar oud was. Ze is de eerste Française die getuigt over misbruik. 

Roman Polanski ontkent de beschuldigingen en dreigt met een rechtszaak. Als gevolg van de zaak-Monnier verloopt de mediacampagne over de nieuwe film "J’accuse" anders dan gepland. Acteurs uit de film hebben interviews in de Franse media geannuleerd. 

Meerdere beschuldigingen

Het is niet de eerste misbruikzaak waar Polanski bij betrokken is. In 1977 stond hij in de Verenigde Staten terecht voor de verkrachting van Samantha Gailey, een Amerikaans meisje van 13. Hij vluchtte daarop naar Europa en kan niet meer terug naar de VS. In 2005 vaardigden de Verenigde Staten een internationaal opsporingsbevel uit. In Zwitserland kreeg Polanski huisarrest, maar het kwam niet tot een uitlevering.

Sindsdien zijn er nog getuigenissen opgedoken - in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland -van vrouwen die melden dat ze als jong meisje door Polanski zijn misbruikt.  Hier en daar is een onderzoek geopend, maar omdat de zaken verjaard zijn is het onzeker of er een gerechtelijk vervolg komt. 

Als gevolg van de getuigenissen is Roman Polanski uit de Amerikaanse Academy gegooid, de organisatie die de Oscars uitreikt. Hij nam zelf ontslag uit het bestuur van de Césars, de Franse filmprijzen. 

De controverse over Polanski’s levenswandel wordt nog verscherpt door zijn nieuwe film "J'accuse". Die brengt het verhaal van de Dreyfus-affaire, een van de grootste juridische blunders uit de Franse geschiedenis, gedrenkt in hevig antisemitisme. Volgens sommigen identificeert Polanski zich - ten onrechte - met Dreyfus.

De zaak-Polanski die de Franse cinema in verlegenheid brengt

In september kreeg de film "J’accuse" op het Filmfestival van Venetië de prijs van de jury. Daar kwam kritiek op. Volgens Valentine Monnier, de Franse vrouw die de nieuwe beschuldigingen uit, wordt regisseur Polanski "ondanks #MeToo gesteund door een clubje intellectuelen en artiesten". Een van die verdedigers van Polanski is bijvoorbeeld actrice Cathérine Deneuve. Valentine Monnier krijgt dan weer de steun van andere actrices en feministes.  

Hoe dan ook, de promotiemachine van de nieuwe film lijkt stilgevallen als gevolg van de nieuwe onthulling. Verschillende Franse media spreken over "de zaak-Polanski die de Franse cinema in verlegenheid brengt". 

Bekijk hier de trailer van de film en lees daarna verder:

Wie is Polanski?

Roman Polanski - Rajmund Roman Liebling - werd als zoon van Poolse Joden in 1933 geboren in Parijs. In 1937 verhuisde de familie weer naar Polen, dat kort daarna door Duitsland werd bezet. Polanski wist in 1943 uit het Joodse getto van Warschau te ontsnappen. Dat thema kwam terug in zijn film "The pianist", waarvoor hij een Oscar kreeg. Andere bekende films van hem zijn "Rosemary’s baby", "Repulsion", "Tess" of "Chinatown". 

50 jaar geleden kwam Polanski ook in het nieuws toen zijn zwangere vrouw Sharon Tate werd vermoord door de bende van Charles Manson. Polanski was zelf niet aanwezig in het huis waar de moorden werden gepleegd. Dat verhaal wordt dan weer uit de doeken gedaan in de laatste film van Quentin Tarantino, "Once upon a time in Hollywood".

Meest gelezen