Royals op zondag: over voorlezen met een leesbril en een tot de verbeelding sprekend keizerlijk bed

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week raakte bekend dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle kerst zullen vieren met Doria Ragland en niet met de koninklijke familie. Ook broer prins William gaf al eens de voorkeur aan zijn schoonfamilie. Koningin Mathilde haalde haar leesbril boven voor middelbare scholieren en keizer Naruhito voerde de omstreden Daijosai-ceremonie uit. Omstreden voor de kosten én een geheimzinnig "bed".  Afsluiten doen we met de Queen die slechts oog zou hebben voor één man.

Minder stoelen aan de feestdis

Aan de kersttafel van de Britse koningin Elizabeth zullen er dit jaar alvast drie personen minder zitten: prins Harry en echtgenote Meghan zullen met zoontje Archie niet aanschuiven. "De koninklijke hoogheden zullen als pril gezin tijd doorbrengen met Doria Ragland, na twee jaar op rij Kerstmis te hebben gevierd op Sandringham", zegt een woordvoerder van Buckingham Palace. Doria Ragland is de moeder van Meghan.

Rond kerst verzamelt de Britse koninklijke familie zich op het landgoed Sandringham, het buitenverblijf van de Queen waar ze als jong meisje met haar vader (koning George) ging paardrijden. Tegen kerstavond is iedereen er en volgt er - zoals bij de meesten onder ons - een uitgebreid diner, met op kerstdag zelf een ontbijt en de traditionele misviering in de Saint Mary Magdalene Church (foto onder) waar honderden fans buiten staan te drummen om een glimp van de royals op te vangen.

Prins William, Kate Middleton, Meghan Markle en prins Harry vorig jaar op Sandringham

De namiddag is gereserveerd voor de (vooraf opgenomen) kerstboodschap van de Queen waarbij de familie zich rond een tv-toestel schaart om live te kunnen volgen. Tweede kerstdag wordt traditioneel afgesloten met een jachtpartij op fazanten. 

Een goedgevuld programma, maar dit jaar zonder de hertog en hertogin van Sussex. Zij zullen vieren met Doria Ragland. Team Sussex, zoals Harry, Meghan en Archie op sociale media wel eens genoemd worden, zal eind deze maand vakantie nemen. Volgens sommige Britse media zo'n 6 tot 7 weken om op adem te komen en om rustig van Thanksgiving (28 november) bij moeder Doria in Californië te kunnen genieten. 

Kerst vieren met de Queen is helemaal geen (sociale) verplichting. Prins William koos er in het verleden ook al voor om de feestdagen eens door te brengen bij de Middletons, zijn schoonfamilie. 

Voorlezen met leesbril

Koningin Mathilde heeft deze week met luide stem voorgelezen aan 24 leerlingen uit het middelbaar onderwijs van een school in Durbuy. Ze wil daarmee kinderen én volwassenen aanmoedigen om (voor) te lezen. Mathilde bracht twee boeken mee, "Hope" van Xavier Deutsch en "Terre de brume" van Cindy Van Wilder, lectuur die genomineerd is voor een wedstrijd van het Fonds Victor. 

Dat Fonds heeft als motto "een kind dat leest, wordt een volwassene die denkt" en werd recent opgericht door de ouders van Victor Van de Woestyne die in 2016 stierf. De jongen van 13 was een lettervreter, hij verslond boeken. Zijn ouders hadden na het voorleesmoment in Durbuy een gesprek met de koningin. 

Mathilde las met de nodige mimiek voor en haalde ook haar leesbril, die we niet zo vaak zien, naar boven. Volgende week tijdens de Voorleesweek draagt ze hem wellicht in de bibliotheek van Berchem waar ze zal voorlezen aan kinderen. Daarbij zal haar aandacht gaan naar lezertjes die jonge mantelzorgers zijn, en dus de zorg voor zieken in het gezin op zich nemen.

Naruhito, de ceremonie en het bed

Als u dacht dat de inhuldigingsplechtigheden voor de nieuwe Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako voorbij waren, hebt u het verkeerd. Op 22 oktober besteeg Naruhito nog officieel de troon in het keizerlijke paleis in Tokio. Donderdag stond de zogenoemde Daijosai - een eeuwenoude Shinto-ceremonie - op de agenda. Tijdens de 6 uur durende ceremonie vraagt Naruhito zijn keizerlijke voorouders en de goden om een rijkelijke oogst, en bidt hij voor de vrede en de veiligheid van de natie. 

De Daijosai is een van de belangrijkste rituelen aan het hof. Een keizer voert die slechts één keer uit in zijn regeerperiode, maar de ceremonie is vrij omstreden. De kritiek luidt dat het achter gesloten deuren gebeurt, terwijl de belastingbetaler opdraait voor de kosten.

Voor de ceremonie werd immers een nagelnieuw altaarcomplex met twee houten zalen neergezet op de gronden van het keizerlijke paleis. Kostplaatje: een slordige 16 miljoen euro, zonder de kosten voor de rituelen erbij gerekend. Die zouden de prijs doen oplopen tot 22,7 miljoen euro.

En dan is er het mysterieuze "bed" in een van de zalen, dat blijkbaar alle verbeelding tart. De keizer zou 's nachts het bed delen met de zonnegodin Amaterasu om "een goddelijke status te verkrijgen". Volgens andere verhalen rust de zonnegodin dan weer alleen in het bed, en raakt de keizer het meubel niet aan. Voormalig premier Toshiki Kaifu vertelde in 1990 dat het eigenlijk om een "gewijde zitplaats gaat voor een keizerlijke voorouder om uit te rusten", in plaats van een echt bed.   

(lees voort onder de foto's)

Een (wazige) foto van de ceremonie, vrijgegeven door het hof.
De locatie voor de ceremonie in het keizerlijke paleis van Tokio.

Vorig jaar trok een groep van meer dan 200 mensen naar de rechtbank. Ze vinden het niet kunnen dat de overheid de Daijosai betaalt. Japan kent een scheiding van kerk en staat, en de ceremonie is religieus geïnspireerd. Huidig premier Shinzo Abe stelt echter dat het opvolgingsritueel "uiterst belangrijk is voor de erfelijke monarchie, geschreven in de grondwet en daarom het algemeen belang dient, inclusief financiering".

Kroonprins Akishino
, de jongere broer van Naruhito, denkt daar anders over. Hij zei vorig jaar dat de keizerlijke familie de ceremonie zelf hoort te financieren. Een behoorlijk gewaagde uitspraak voor een troonopvolger die daarmee ook nog ingaat tegen de beslissing van de regering.

Keizer Naruhito met links op de foto kroonprins Akishino (met snor).

De Queen en overspel

Heeft de Queen gerollebold met een zekere Porchie in het hooi? Het is toch wat de populaire Netflix-serie "The crown" suggereert in het derde en nieuwe seizoen. (lees hier alles over feit of fictie in "The crown")

Porchie is Lord Porchester, een jeugdvriend van de koningin en de man die zich sinds 1969 passioneel bekommerde om de koninklijke stallen. De Queen is een rasechte paardenliefhebster. Porchie was een van de weinige mensen die een rechtstreekse telefoonlijn had met haar, voor mocht er een probleem zijn met de (race)paarden.

Smakeloos en compleet ongefundeerd

De geruchten over een affaire lopen al decennia. Dickie Arbiter,  een gewezen persverantwoordelijke van de Queen, noemt de suggestie "smakeloos en compleet ongefundeerd" in The Sunday Times. "Als er iemand nooit naar een andere man heeft gekeken, dat zal het de Queen wel zijn", benadrukt Arbiter. 

Links Porchie met gebalde vuist, en rechts de Queen met bril tijdens een paardenrace.

De Queen bleef met de opperstalmeester, die getrouwd was en drie kinderen had, bevriend tot zijn dood in 2001. Zijn schoonzoon John Warren ontfermt zich nu over de koninklijke stallen. Arbiter herhaalt dat "The crown" fictie is, maar vreest dat alles wat scenarist Peter Morgan schrijft voor "heilig" aangezien wordt.

Meest gelezen