Videospeler inladen...

Links en uiterst links sluiten voorakkoord in Spanje

In Spanje wil de socialistische partij PSOE van ontslagnemend premier Pedro Sanchez een regering vormen met de uiterst linkse Unidas Podemos van Pablo Iglesias. (foto boven) De twee hebben daarover een akkoord ondertekend. Het voorakkoord komt er snel na de verkiezingen, maar er is nog steun nodig van andere, kleinere partijen.

Bij de verkiezingen van zondag bleven de socialisten in Spanje de grootste partij, maar het uiterst-rechtse Vox heeft zijn zetels in het parlement meer dan verdubbeld en wordt de derde partij. De socialisten (120) en Podemos (35) hebben nu samen 155 parlementszetels in handen op 375. Dat is niet voldoende voor een meerderheid. Sanchez en Iglesias willen nog op zoek naar steun bij kleinere, regionale partijen. 

Als de twee partijen hun akkoord rond krijgen, dan zou het de eerste coalitieregering zijn in Spanje sinds het land opnieuw een democratie kreeg in de jaren '70. Plaatselijke media vertellen nu al dat Pablo Iglesias vicepremier wou worden, een post die hij bij vorige regeringsonderhandelingen in april niet kreeg van Sanchez. 

Podemos-leider Iglesias zegt dat deze progressieve regering de ervaring van de PSOE verbindt met de moed van Podemos en "het beste vaccin is tegen het extreemrechtse Vox". Pedro Sanchez zegt dat hij een stabiele, solide regering wil en dat de deal openstaat voor anderen. 

Het is een akkoord voor vier jaar.

Pedro Sanchez, Spaanse ontslagnemende premier

Wie doet mee?

De liberale partij Ciudadanos heeft de uitgestoken hand van de twee linkse partijen alvast niet aangenomen. Ciudadanos pleit van haar kant voor een grote coalitie tussen de PSOE en de conservatieve Partido Popular (PP). 

Een van de separatistische Catalaanse partijen in het Spaanse parlement, JuntsXCat, sloot steun aan winnaar Pedro Sanchez niet uit, na de verkiezingen. Maar partijvoorzitter Quim Torra wil in ruil wel dat Sanchez een dialoog met de regio opent waarin "alles bespreekbaar is". JuntsXCat heeft acht zetels gehaald bij de verkiezingen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen