Een grenscontroleur op de Oresundbrug in 2011.

Vanaf vandaag grenscontroles op "the bridge" tussen  Zweden en Denemarken 

Vanaf vandaag zal de Deense overheid controles organiseren op de grens tussen Denemarken en Zweden. Dat komt door aanhoudend bendegeweld tussen Zweedse bendes in de Zweedse stad Malmö en de Deense hoofdstad Kopenhagen. De controles zullen plaatsvinden in ferryhavens en op de bekende Sontbrug tussen Denemarken en Zweden. Pendelaars zijn bang dat de controles tot veel vertragingen zullen leiden, vertelt correspondent van VRT NWS in Zweden, Marcel Burger. 

De grenscontroles beginnen vandaag voor zes maanden. Ze zullen plaatsvinden op de befaamde brug die de Deense hoofdstad Kopenhagen verbindt met de Zweedse stad Malmö. Veel pendelaars, die dagelijks de grens oversteken om te gaan werken in hun buurland, zijn bang dat de controles voor veel vertraging zullen zorgen. "Normaal gezien duurt het een halfuurtje om van Kopenhagen naar Malmö te reizen, maar nu is het onzeker hoe lang het zal duren om het traject af te leggen", zegt Burger.

"Het is genoeg geweest voor de Denen", licht Burger toe. De laatste twee jaar was er een golf van geweld door bendes, vooral aan Zweedse kant. Er zijn dit jaar al meer dan 100 kleine bomaanslagen geweest. Die vinden plaats in gewone wijken, waar u en ik wonen. Auto's en voorgevels van gewone mensen worden beschadigd", aldus Burger.

Het geweld stopt niet aan de grens

Sinds februari zijn er in Kopenhagen 13 explosies geweest. De directe aanleiding voor het invoeren van de grenscontroles door Denemarken is een bomaanslag op het belastinggebouw in Kopenhagen begin augustus van dit jaar. Twee Zweden zijn hiervoor aangehouden. Ook werden in juni twee Zweedse burgers doodgeschoten in de hoofdstad. Volgens de Deense minister van Justitie ging het hier ook over bendegeweld.

Is het in Malmö dan echt zo gevaarlijk? "Als toerist heb je weinig last van het geweld", zegt Burger, "maar de schietpartijen en bomaanslagen vinden gewoon op straat plaats. Gelukkig is er tot nu toe niemand omgekomen".

Zaterdag was er in Malmö nog een schietincident waar twee vijftienjarige jongens bij betrokken waren. Een van hen overleed, de tweede raakte zwaargewond. Ondanks hun jonge leeftijd waren de tieners bekend bij de politie. Tegelijkertijd met de schietpartij ontplofte een bom in een auto in een ander deel van de stad.

Beluister hieronder het gesprek met Marcel Burger in "De Ochtend" op Radio 1.

Meest gelezen