Foto genomen door Daan Vekemans

Vlamingen in Australië: "Je ziet overal rook uit de grond komen"

Het zuidoosten van Australië wordt getroffen door bijzonder hevige en dodelijke bosbranden. Het vuur rukt op richting de kustplaatsen, ook de grootstad Sydney wordt zo stilaan bedreigd. De Vlaamse Sylvie Wante verblijft ten noorden van Sydney. Zij is haar verblijfplaats ontvlucht. 

Sylvie Wante verblijft bij een plaatselijke familie in een dorpje in de buurt van het stadje Port Macquarie, tussen de steden Brisbane en Sydney. Maar ze zag zich vanmorgen genoodzaakt om haar valiezen te pakken. "De branden zijn momenteel van het hinterland richting de kust aan het gaan. Toen we om 7 uur opstonden was het enorm rokerig. Het was heel moeilijk om te ademen, we hadden last van droge ogen en een droge keel", getuigt de Vlaamse.

(lees verder onder de video met Sylvie Wante)

Videospeler inladen...

Toen ze vernam dat een van de twee uitvalswegen uit haar dorp werd afgesloten, besliste Sylvie Wante om te vertrekken naar Port Macquarie, waar het veiliger is. "Er is veel rook op de snelweg, de zichtbaarheid is zeer slecht. Je ziet echt overal rook uit de grond en de bossen komen."

Scholen blijven dicht, straten zijn leeg en in de supermarkten die nog open zijn, is er niet veel vers eten meer beschikbaar, vertelt Sylvie Wante. "De camions raken niet door de wegblokkeringen. Vanuit het binnenland zijn de wegen richting de kust afgesloten wat een gevaar is voor de bevolking die nog wil vluchten."

De situatie wordt er duidelijk niet beter op. "Vandaag is het D-day voor de brandweer hier. De temperaturen komen boven de dertig graden en er is heel veel wind. Dat zorgt ervoor dat alle branden naar de kust worden geblazen. De wind neemt de brand mee."

AFP or licensors

Ook Daan Vekemans is in Australië, hij maakt er een roadtrip langs de oostkust. "De voorbije dagen passeerden we de ergst getroffen gebieden, nu zijn we ten zuiden van het epicentrum van de bosbranden. Meer ten noorden hangt er echt een wolkendek door de branden. Het grootste probleem dat wij ondervinden, is dat er wegen worden afgesloten. Op de snelweg zie je ook enorm veel brandweerwagens af- en aanrijden." 

Videospeler inladen...

Ons jongerenjournaal "Karrewiet" sprak met kinderen in Australië, bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Brandweer Australië: "Situatie kan nog verslechteren": 

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen