Peter Moors

Kabinetschef Alexander De Croo (Open VLD) wordt topman Diplomatie, ondanks regering in lopende zaken 

De federale regering heeft een nieuwe topman voor de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken benoemd. Dat vernam VRT NWS. Het gaat om Peter Moors, momenteel nog kabinetschef van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD). Dat is opvallend, want dergelijke benoemingen vallen in principe niet onder "lopende zaken" waarin de regering zich nu al bijna een jaar bevindt. 

Het ontwerp van koninklijk besluit voor de benoeming van Moors is vorige week goedgekeurd op de ministerraad van de federale regering. Daar was het punt 39 van de agenda. Het ligt nu klaar om ondertekend te worden door de koning, een formaliteit.

(lees verder onder afbeelding)

De naam van Peter Moors om de FOD Buitenlandse Zaken te leiden circuleert al een tijd. Moors is overigens ook geslaagd voor het selectie-examen. Toch is de benoeming opvallend, want de federale regering is in lopende zaken en zo'n topbenoeming behoort in principe niet tot de geplogenheden van lopende zaken.

In regeringskringen - zo horen we - wordt de "hoogdringendheid" ingeroepen. De huidige voorzitter ad interim van de FOD Buitenlandse Zaken wordt namelijk ambassadeur in Londen en bovendien komt de brexit eraan. Dringende zaken vallen onder de bevoegdheid van een regering in lopende zaken.

Een en ander zou ook te maken kunnen hebben met de recente herschikking in de federale regering. "De Franstalige liberalen van de MR mochten met Sophie Wilmès opnieuw de premier leveren, ter vervanging van Charles Michel. Zou de kabinetschef van Open VLD-minister De Croo nu ter compensatie daarvan benoemd zijn als de topman van de Belgische diplomatie", vraagt VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder zich af.

Lopende zaken

Bij heel wat andere diensten laat het zich overigens voelen dat de regering in lopende zaken is. Zo liggen verschillende benoemingen van hogere officieren bij het leger momenteel stil door lopende zaken, schreef de Franstalige krant Le Soir vorig weekend.

Bij de verschillende overheidsdiensten staan op dit moment dan weer 40 betrekkingen open, wachtend op een beslissing van een regering met volheid van bevoegdheid. En het is ook wachten op nieuwe CEO's voor overheidsbedrijven als Skeyes en Infrabel.

Ter vergelijking: in de periode 2010-2011, toen de regeringsvorming ruim 540 dagen duurde, bleven bijna 600 posten niet ingevuld, weet Le Soir.

Lange staat van dienst

Peter Moors heeft een lange staat van dienst bij Buitenlandse Zaken. Hij was diplomaat in Rabat, Praag en bij de Belgische permanente vertegenwoordiging van de EU, en was ambassadeur in Athene

Onder de paars-groene regering was hij diplomatiek raadgever van premier Guy Verhofstadt. Sinds 2007 was Moors directeur-generaal Ontwikkelingssamenwerking bij Buitenlandse Zaken. Vanaf 2014 is hij kabinetschef Ontwikkelingsamenwerking bij minister Alexander De Croo.

Meest gelezen