Videospeler inladen...

Cultuursector komt bijeen in Brussel: "Tonen van positieve impact van kunst op mensen"

Gisterenavond is de Vlaamse cultuursector bijeengekomen om zich te beraden over de besparingen die de Vlaamse regering in het vooruitzicht stelt. Heel wat organisaties hadden hun grote kanonnen afgevaardigd. Niettemin stond de straat voor de Beursschouwburg vol met mensen uit alle geledingen van de cultuurwereld, die hun engagement al te graag ventileerden. In totaal waren zo'n 2.000 mensen opgedaagd.  

Dat de klap hard is aangekomen, blijkt ook hier nog maar eens. "Ik ben er twee dagen echt niet goed van geweest. Ik heb niets gedaan gekregen", zegt zangeres Eva De Roovere. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat mensen weten dat subsidies, dat dat een investering is."

Over het algemeen moet de sector 6 procent beparen, met hier en daar uitzonderingen. Maar in de projectsubsidies wordt steviger gesnoeid. Daar verdwijnt 60 procent van het budget. Vooral bij jonge theatermakers is daar veel ongerustheid over. "Die projectsubsidies zijn zeer belangrijk voor jonge makers, om te kunnen beginnen", zegt Elisa Stuyck die studeert aan het Conservatorium Antwerpen. "Binnen twee jaar studeer ik af en ik hoop op een wonder. Dat er nog iets anders uit de bus komt."

De sector is al tien jaar aan het besparen. "Je kunt niet besparen als er geen geld meer is", zegt actrice Alice Reys.

"Dan moet je ook maar stoppen met toneelscholen, want die mensen gaan geen werk meer hebben. Ze hebben geen kans meer om te ontwikkelen", vult acteur Tom Van Dyck aan. 

(lees voort onder de foto)

Positieve impact

Michiel Vandevelde, die expliciet aangeeft dat hij namens SOTA (State of the Arts) niet exclusief dé organisator is van de protestbeweging, is zeer tevreden over de opkomst en de output van de verschillende werkgroepen.

"Ik help alleen om een groep van kunstenaars een stem te geven", zo benadrukt Vandevelde. "De ideeën die vanavond uit de verschillende werkgroepen naar voren kwamen, gaan over het concreet tonen van de positieve impact van kunst op mensen via interviews, filmpjes enzovoort. Maar evengoed willen we politici beter informeren over ons werk. Het is belangrijk dat we ons aansluiten bij acties door andere sectoren, zoals de journalistiek, en ons zodoende verbinden met een bredere bezorgdheid om maatschappelijke diepgang. Cultuur, zorg, sociale projecten: ze zorgen allemaal dat we deel uitmaken van een zorgende en rijke samenleving. Kunsten stellen daarbij vragen naar de grond van ons menszijn, van ons bestaan. Als we die vragen niet meer kunnen formuleren, glijden we richting een kille samenleving."

We willen naar buiten treden met cultuur en aantonen dat het niet een louter elitair gebeuren is.

Steven Heene, NTGent

"Cultuur is de proeftuin van de samenleving", zegt ook actrice Sara De Bosschere van theatergezelschap De Roovers. "De context verandert, maar de mensen zijn op zoek naar wat hen verbindt. En dat kan je in het theater vinden. De kern van het theater is dialoog en dat is ook de basis van de democratie. We zorgen ervoor dat we heel veel mensen bereiken die betrokken zijn. In de huidige legislatuur is er sprake van afbraak van dat gegeven. Nochtans is onze samenleving zo sterk, omdat ze gegroeid is op die basis: zorgen voor elkaar."

Steven Heene, voormalig journalist bij De Morgen en nu aan de slag bij NTGent, modereerde een van de werkgroepen, die in het kader van de bijeenkomst georganiseerd werden. "Ook bij mijn werkgroep klonk vooral een positieve boodschap", zegt Heene. "De sector wil zich niet louter afzetten tegen de beslissing van de minister-president. We willen naar buiten treden met cultuur en aantonen dat het niet een louter elitair gebeuren is."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal laat" over de ongerustheid bij de cultuursector:

Videospeler inladen...

Meest gelezen