Videospeler inladen...

Dader parachutemoord mag de gevangenis toch niet overdag verlaten 

Els Clottemans krijgt voorlopig geen toestemming om een opleiding te gaan volgen buiten de gevangenis van Gent.  De strafuitvoeringsrechtbank heeft haar vraag afgewezen. Volgens de rechtbank is het nog te vroeg voor zo'n maatregel.

Clottemans werd in 2010 tot dertig jaar cel veroordeeld voor de parachutemoord. Ze had de parachute gesaboteerd van haar liefdesrivale Els Van Doren. Van die straf heeft ze nu tien jaar uitgezeten. Dat betekent dat ze beperkte detentie kon aanvragen, een systeem waarbij ze overdag de gevangenis van Gent mag verlaten, en 's avonds terugkeert om in de cel te slapen. Volgens haar advocate wilde ze een opleiding gaan volgen, om beter voorbereid te zijn op haar definitieve terugkeer in de maatschappij. Maar de strafuitvoeringsrechtbank van Gent heeft haar verzoek afgewezen.  Over een halfjaar mag ze een nieuw verzoek indienen.

De advocate van Clottemans, Katrien Van Der Straeten, reageert teleurgesteld: "De bedoeling was dat ze een opleiding zou volgen en in een vast stramien terechtkomt. De strafuitvoeringsrechtbank heeft dat afgewezen. Ik ben teleurgesteld, want haar plan zat goed in orde. Ze heeft al verschillende keren de gevangenis mogen verlaten en ze heeft voldoende bewezen dat ze zich aan de regels kan houden en dat ze alle voorwaarden die opgelegd worden, kan naleven".

De nabestaanden van het slachtoffer blijven dan weer op hun honger zitten, zegt hun advocaat Jef Vermassen: "Ze zullen voor één ding ongelukkig zijn, en dat is dat ze nog altijd niet weten of deze dame nu bekend heeft of niet. Tijdens de behandeling, vorige week, mochten we heel even aanwezig zijn en dan zeggen of we haar voorwaarden wilden laten opleggen, zoals een verbod om in een bepaalde streek te komen. Maar wij willen vooral weten of ze nu bekend heeft."

De reden waarom de familie dat wil weten, is voor Vermassen duidelijk: "Toen Els Clottemans vrij was in afwachting van haar proces, heeft ze in de media zitten zeggen dat de man van het slachtoffer misschien wel de dader was. Ze is zelfs nog een stap verder gegaan en heeft de vijftienjarige dochter beschuldigd. Die mensen worden door sommigen nog altijd bekeken als de daders. Ze zouden haar nu heel graag horen bekennen dat zij de moord wel degelijk heeft gepleegd, zodat zij echt kunnen beginnen met hun rouwproces."

De advocaat hoopt daarom dat de wet wordt aangepast, zodat de slachtoffers in de toekomst tijdens de hele zitting van de strafuitvoeringsrechtbank aanwezig kunnen zijn, en horen wat de dader vertelt.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen