BELGA/WILLIAM

Ik ben het demoniseren van generaties beu

Babyboomer Lieve Willems is het beu dat generaties elkaar zwart maken. Er is namelijk ophef ontstaan na uitspraken van invloedrijke millennials over de generatie van de babyboomers. Op haar beurt merkt Willems op dat de generatie van haar 85-jarige moeder ook onderwerp is van spot. Ze roept elke generatie op om te leren van elkaar.

Ik ben een boomer van 1963. Zo zijn er veel. Velen stonden met mij als twintiger op betogingen in Brussel. We betoogden tegen de raketten, mogelijke kernoorlogen, tegen onverdraagzaamheid, ... Telkens stroomde er 100.000 man uit de treinen, 3 generaties op zondagen stappend voor verbinding en vrede. Mijn vader liep ook altijd mee, wat was ik daar trots op. Ik was even trots en ontroerd op de naast ons betogende nonnen mét kap en de paar travestieten die hen flankeerden in de optocht. 

De hippies van mijn generatie met of zonder rasta liepen naast opgemaakte dames van alle leeftijden, gescheurde spijkerbroeken en patjoelie gemengd met Chanel N°5 en hakken. Alle leeftijden stapten mee. Bij elke manifestatie moest ik huilen van ontroering om zoveel verbondenheid, ondanks zoveel verschil. 

Het ging ons ook toen niet over links of rechts of politieke kleuren. Het ging over samen waken over een vreedzame toekomst

Social media bestonden toen niet. Toch kwam 100.000 man vele zondagen naar Brussel mét zelf betaalde tickets op onze vrije dag. Het ging ons ook toen niet over links of rechts of politieke kleuren. Het ging over samen waken over een vreedzame toekomst. 

In die tijd ketende de ene zich letterlijk vast aan de militaire basis van Florennes. Anderen boycotten de Granny Smith-appel als protest tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Nog anderen weigerden groenten uit bepaalde werelddelen waar oorlog of onrecht heerste.

We streden ook voor meer welzijn en betere arbeidsomstandigheden, ouderschapsverlof, moederschapsbescherming, tijdskrediet, omstandigheidsverlof… Veel rechten werden verworven waarvan de volgende generaties nu de vruchten plukken. Die waren nog niet geboren toen wij ervoor streden. Voor hen zijn die rechten nu de normaalste zaken.  Het gemis ervan hebben zij niet beleefd. 

Veel rechten werden verworven waarvan de volgende generaties nu de vruchten plukken

Heel wat boomers kochten een huis. Dat huis was bij aankoop zelden af of beantwoordde niet aan alle criteria. Boomers spaarden soms jaren tot er een nieuwe keuken kon komen. Velen kampeerden met hun hele gezin op een verdieping terwijl de “beneden “ eindelijk na jaren een echte vloer kreeg boven de chappe. 

U vindt mij als milieumens tot op zekere hoogte op jullie pad: het zal U misschien verwonderen maar ik eet al jaren amper een avocado omdat die ingevlogen wordt. Wasverzachter gebruiken we niet, azijn wel, vanwege de duurzaamheid. Vlees eten we zelden, groenten van hier volgens de groentenkalender des te meer. 

Kledij ruilen we al sinds ons twintiger jaren met vriendinnen om ze een tweede leven te leven. Deo’s en geurverfrissers zijn in huis niet te vinden. Elke dag douchen, is er al jaren niet bij. Hoe verantwoorden we immers dat wij dagelijks 10 liter laten weglopen terwijl veel kinderen elke dag twintig kilometer moeten stappen voor een bidon putwater om te kunnen drinken? Heel wat boomers met mij dragen al meer dan een generatie hun duurzaam steentje bij.

De zure regen in de (sociale) media over de vergrijzing, hun pensioenlast, het negeren van hùn verdiensten doen mij naar adem happen

Het demoniseren van onze generaties ben ik echter beu. Want hoe leggen jullie mijn 85-jarige moeder uit dat zij en haar generatie er wél nog toe doet, met hun kunststof hoorapparaat en rollator? Met hun astma-puffers die nu ook al klimaatvervuiling zouden vormen? Met hun oude auto, onvervangbaar door een klein pensioen en hoge zorg- en gezondheidskosten? Die auto waarmee ze net nog zelfstandig hun boodschappen kunnen doen? 

De generatie van mijn ouders, tachtigers, weten wat oorlog en intermenselijke zure regen brengen. Klimaatbewustzijn is gewenst. Maar de zure regen in de (sociale) media over de vergrijzing, hun pensioenlast, het negeren van hùn verdiensten doen mij naar adem happen. Die zure regen vervuilt de samenleving en is het hatelijk intermenselijk fijn stof dat hun zin van bestaan beetje bij beetje verstikt.

Klimaatopvoeding kreeg ik van mijn ouders niet. Opvoeding rond een verbindend en menselijk samenlevingsklimaat kreeg ik met de paplepel binnen. Ik ben er hen dankbaar voor. Wij kunnen vandaag dankzij de jeugd klimaatbewuster worden. De jeugd kan van de ouderen leren hoe de zure regen uit het samenleven te houden. Die wijsheid zal smelten noch verdampen. 

AP1983

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen