Dewinter en Somers clashen over Bilzen: "Dit is waarom we niet met uw partij willen samenwerken"

In het Vlaams Parlement is het tot een clash gekomen tussen parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD). Dewinter verweet Somers "politiek misbruik" te maken van de brandstichting in het toekomstige asielopvangcentrum in Bilzen. "Ons samenlevingsmodel wordt bedreigd door mensen zoals u", repliceerde Somers.

Vlaams Belang-politicus Dewinter begon met de brandstichting en de "ongepaste emotionele" reacties op sociale media te veroordelen, maar voegde er meteen aan toe dat hij niet gaat "meehuilen met de wolven in het bos". "Ik heb de indruk dat deze brandstichting sommigen wel heel goed uitkomt, niet het minst Bart Somers", aldus Dewinter. Een opmerking die meteen opschudding veroorzaakte in het Vlaams Parlement. 

Gisteren nam minister Somers in "Terzake" de woorden "politieke terreur" in de mond over de brandstichting tegen het toekomstige asielcentrum in Bilzen, een asielcentrum waartegen verzet was. "Geweld gebruiken om je eigen mening op te dringen is politieke terreur", stelde Somers.

"Blijkbaar weet iedereen al wie de brand heeft gesticht, u weet meer dan het parket en de politie samen", reageerde Filip Dewinter vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. "Dat is politiek opportunisme en misbruik", vindt Dewinter, "om uiteindelijk ieder democratisch, goedbedoeld, vreedzaam protest tegen asielcentra en bij uitbreiding de massa-immigratie en de overlast die daarvan het gevolg is monddood te maken." Dewinter noemde minister Somers zelfs een "politieke pyromaan, die iedere vorm van protest criminaliseert".

"Schaamteloos", riep een parlementslid Dewinter toe. Minister Somers zelf spaarde zijn kritiek op Filip Dewinter ook niet. "Onze westerse waarden zijn in het geding, ons samenlevingsmodel wordt bedreigd. Door mensen zoals u. Mensen die heel hun politieke leven niet anders hebben gedaan dan haat gezaaid, angst vergroot en mensen tegen elkaar opgezet. Als mensen in Vlaanderen vragen waarom wij met uw partij niet willen samenwerken, u heeft daarnet het antwoord zelf gegeven."

(lees verder onder video)

Videospeler inladen...

"Vlaams Belang doet mij denken aan fractie in de Reichstag"

Minister Somers bedankte verder "alle collega's van de democratische partijen omdat ze glashelder zijn in het veroordelen van geweld en het verspreiden van haat". "Laat ons afstand nemen van dat clubje daar, dat zich op een moment dat we discussiëren over brandstichting gedraagt als een bepaalde fractie in de Reichstag", aldus nog Somers over de Vlaams Belangfractie. Een verwijzing is dat naar de brandstichting in het Duitse parlementsgebouw in 1933, een brand die door Adolf Hitler en zijn partij werd gebruikt als propaganda tegen de communisten.

"Wij vertegenwoordigen 18 procent van de bevolking", antwoordde Dewinter. "Deze coalitie van verliezers komt nu aan een groot deel van de bevolking zeggen: jullie zijn nazi's. Van stigmatisering en polarisering gesproken. Mijn vader is in de oorlog weggevoerd om verplicht te worden tewerkgesteld in de Messerschmitt-fabriek in Duitsland. Dat is de realiteit." Dewinter vroeg daarna aan Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans dat de uitspraak over de Reichstag zou geschrapt worden uit het verslag van het vragenuurtje. "Het is een belediging voor mij, mijn fractie en onze 850.000 kiezers."

Meest gelezen