Gentse politie plant extra controles aan boot voor asielzoekers

De Gentse politie gaat extra patrouilleren aan de Reno, de boot waar asielzoekers vanaf december opgevangen zullen worden. De extra controle komt er op vraag van Fedasil, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Ze vragen om die maatregel naar aanleiding van de brand in het opvangcentrum in Bilzen.

Begin december meert de Reno aan in de Gentse haven. De boot zal twee jaar lang 250 asielzoekers opvangen. In die periode zal de Gentse politie extra controleren aan de Rigakaai, de plek waar de boot aanmeert. “We hadden al extra patrouilles ingepland, maar op vraag van Fedasil gaan we de controle nog wat opdrijven en met verscherpte aandacht alles bekijken”, zegt Matto Langeraert van de politie.

“We gaan erop letten dat er geen mensen rond de boot hangen die er niet moeten zijn”, gaat Matto Langeraert verder. “De mensen die op de boot logeren moeten zich aanmelden als ze op en af de boot gaan. Wij zullen in samenwerking met de scheepsvaartpolitie de verdachte bewegingen rond de boot in het oog houden.” 

De politie verscherpt de controle, maar toch verwachten ze geen grote problemen: “In 2016 lag de boot hier ook en dan waren er weinig problemen. De buurt heeft de mensen toen erg ondersteund. Er werden toen zelfs initiatieven georganiseerd zoals een buurtfeest.”

Meest gelezen