AFP or licensors

Macron belooft militaire steun aan Congo

De Franse president Emmanuel Macron heeft militaire steun beloofd aan de Democratische Republiek Congo, in de strijd tegen gewapende groepen die actief zijn in het oosten. Hij deed dat tijdens een officieel ontvangst van de Congolese president Felix Tshisekedi in Parijs. 

"Frankrijk is vastbesloten om aan de zijde van de Democratische Republiek Congo te vechten tegen de gewapende groepen die het land destabiliseren", zei de Franse president aan het einde van zijn ontmoeting met Tshisekedi in het presidentiële paleis Elysée in Parijs. Hij riep andere landen in de regio, vooral Rwanda en Oeganda, ook op om hun bijdrage te leveren in de strijd.

Het Congolese leger voert geregeld operaties uit tegen de van oorsprong Oegandese Allied Democratic Forces (ADF). Die groep wordt ervan beschuldigd sinds oktober 2014 honderden of zelfs duizenden burgers in de omgeving van het Oost-Congolese Beni te hebben vermoord. Terreurgroep IS heeft sinds begin dit jaar een aantal van ADF's aanvallen opgeëist. Tshisekedi toonde zich tevreden met Macrons plannen. 

Meest gelezen