Videospeler inladen...

Minister Somers wil communicatie rond asielcentrum Bilzen verbeteren: "Heldere informatie geven aan buurtbewoners"

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zal op korte termijn iemand naar Bilzen sturen die de communicatie zal verzorgen tussen het Rode Kruis, Fedasil, het stadsbestuur en de Bilzenaren. Dat heeft hij aangekondigd bij een bezoek aan Bilzen, waar vorige zondag brand werd gesticht in een toekomstig asielcentrum. 

Naar aanleiding van de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen, bracht Vlaams minister van Samenleven en Binnenlands Bestuur Somers deze voormiddag een werkbezoek bij burgemeester Johan Sauwens (Trots Op Bilzen) van de Limburgse stad Bilzen. 

De minister wilde samen met de burgemeester en het stadsbestuur de situatie evalueren en bekijken hoe dergelijke tragische incidenten in de toekomst te voorkomen zijn.  Na afloop van het overleg met de burgemeester wil Somers vooral het signaal geven dat hij met het stadsbestuur schouder aan schouder staat. "We willen geweld, brandstichting, maar ook haatboodschappen die mensen tegen elkaar op zetten, ten strengste veroordelen", zegt Somers.

zodra er een grens wordt overschreden, trekken we een duidelijke streep

Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen

"We hebben veel begrip voor mensen die bezorgd zijn",  gaat Somers verder. "Daar moeten we mee in dialoog gaan, naar luisteren en proberen antwoorden te geven. Maar zodra er een grens wordt overschreden, trekken we een duidelijke streep."

Gemeentebesturen ondersteunen

Als antwoord op de vraag hoe dergelijke incidenten kunnen worden voorkomen, kondigde de minister dus aan iemand vanuit zijn diensten naar Bilzen te sturen om de communicatie te verbeteren. Burgemeester Sauwens is blij met de steun vanuit Vlaanderen.

Minister Somers zal ook aan federaal minister voor Asiel en Migratie  Maggie De Block (Open VLD) vragen om bij plannen voor nieuwe asielcentra sneller het lokale bestuur in te lichten.

Op langere termijn komt er ook een expertisecentrum binnen het Agentschap Integratie en Inburgering dat lokale besturen moet ondersteunen bij de oprichting van nieuwe asielcentra.

"Als een gemeente geconfronteerd wordt met de komst van een asielcentrum, dan moeten er vanaf de eerste dag experten zijn die de burgemeester en het schepencollege onmiddellijk kunnen ondersteunen", zegt minister Somers daarover.  "Die experten moeten ervoor zorgen dat er bijvoorbeeld direct heel heldere informatie kan gegeven worden aan buurtbewoners."

De minister onderstreept ten slotte dat hij als minister van Binnenlands Bestuur achter zijn burgemeesters en schepenen wil staan: "Zeker wanneer het moeilijk gaat, zoals vandaag in Bilzen. Hier staan ze voor een moeilijke uitdaging en dan vind ik dat ik hier mijn steentje moet bijdragen", besluit Somers.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen