Videospeler inladen...

Nederlandse premier Rutte over snelheidsverlaging van 130 naar 100 km/u: "Dit is een rotmaatregel"

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de beslissing om de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen te verlagen naar 100 km per uur, een "een rotmaatregel". Maar tegelijk benadrukt hij hoe belangrijk het is. De snelheidsbeperking is een van de stappen die de overheid zet om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen.

De Nederlandse regering heeft vandaag meer tekst en uitleg gegeven bij de reeks "stikstofmaatregelen",  die er komen tegen het teveel aan stikstof. Gisteren lekte al een deel ervan, waaronder de beslissing om de maximumsnelheid op de snelweg te verlagen tot 100 km per uur. 

Tussen 7 uur 's avonds en 6 uur 's morgens mag er wel nog 130 km per uur gereden worden, wat nu de maximumsnelheid is.

Premier Mark Rutte noemde die beslissing vandaag "een rotmaatregel". "Niemand vindt het leuk", maar de premier wil naar eigen zeggen voorkomen "dat Nederland op slot gaat en er banen verloren gaan". Vanaf wanneer de snelheids­beperking precies zal ingaan, is nog niet duidelijk.

Waarom zijn er stikstofmaatregelen nodig?

In Nederland worden al jaren te veel stikstofverbindingen, zoals ammoniak en stikstofoxide, geproduceerd. Ammoniak komt vooral vrij door de mest van dieren in de landbouw, terwijl stikstofoxide bijvoorbeeld door auto's en op bouwwerven wordt uitgestoten.

De Raad van State oordeelde dat de overheid maatregelen moest nemen om natuurgebieden beter te beschermen tegen de stikstof.  Daarom liggen al maanden grote bouwprojecten stil. Ook de landbouwsector is getroffen door maatregelen om de uitstoot te verminderen. Bouwvakkers en boeren trokken hierdoor al de straat op om te protesteren.

De nieuwe snelheidsbeperking is een van de vele maatregelen die de regering nu neemt op korte termijn. Er zullen ook aanpassingen komen in het veevoeder, en er komt een noodwet, waardoor projecten als het versterken van dijken nu wel kunnen doorgaan. Door de maatregelen zou ook de bouw van 75.000 nieuwe woningen nu toch kunnen doorgaan, omdat de stikstofuitstoot gecompenseerd wordt. Volgens premier Rutte komt er nog een nieuw actieplan om een oplossing te vinden voor het stikstofprobleem op lange termijn.

Bekijk hieronder het gesprek met Hajo Beeckman in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Zien ze in Nederland de snelheidsbeperking zitten? Bekijk hier de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen