Videospeler inladen...

Getuige in impeachment­onderzoek naar Donald Trump: "Nog nooit meegemaakt van een Amerikaanse president"

In de Verenigde Staten zijn op de eerste dag van de openbare ondervragingen van getuigen in het impeachmentonderzoek tegen de Amerikaanse president Donald Trump twee diplomaten gehoord. De Amerikaanse topdiplomaat en feitelijke ambassadeur in Oekraïne, William (Bill) Taylor, kwam met een paar opvallende uitspraken. "Druk zetten op een buitenlands staatshoofd voor persoonlijk gewin, dat heb ik nog nooit meegemaakt bij een Amerikaanse president", zei de diplomaat over president Trump. 

Vandaag zijn twee getuigen aan het woord gekomen tijdens de eerste dag van de openbare ondervragingen in het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump. De eerste getuige was George Kent, vice-assistent van de minister van Buitenlandse Zaken van de VS Mike Pompeo. Maar er werd vooral uitgekeken naar William "Bill" Taylor, de huidige ambassadeur voor de VS in Oekraïne. De twee beantwoordden ook vragen van de onderzoeks­commissie, zowel van Republikeinen als van Democraten. De zitting was openbaar en voor iedereen live te volgen.

"Trump hecht meer belang aan het Biden-onderzoek dan aan Oekraïne zelf"

Beide diplomaten benadrukten aan het begin van hun eigen betoog het strategische belang van Oekraïne voor de veiligheid van de VS. Taylor verklaarde vervolgens dat iemand van zijn staf een telefoongesprek had gehoord tussen president Trump en de VS-ambassadeur voor Europa Gordon Sondland.

Daarin vroeg president Trump hoe ver het stond met de onderzoeken in Oekraïne (onder meer naar zijn politieke tegenstander Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden). Sondland antwoordde dat ze ermee bezig waren. Na dat telefoongesprek verklaarde Gordon Sondland ook "dat president Trump meer belang hechtte aan het onderzoek dan aan Oekraïne zelf". 

Dat door Trump gevraagde onderzoek ging over Joe Biden, een politiek tegenstander van Trump en zijn zoon Hunter. Biden is de gewezen vice-president en een vooraanstaand democratisch presidentskandidaat voor 2020. Anderzijds gaat het ook om een onderzoek naar hacking van de mailserver van de Democraten tijdens de verkiezingen van 2016.

Taylor voegde ook toe dat Sondland hem alles had verteld, namelijk dat "alles" inclusief de militaire hulp van de VS aan Oekraïne af zou hangen van Zelenski, die de door Trump gevraagde onderzoeken publiekelijk moest aankondigen. Hij verklaarde ook dat er volgens hem een gevoel was bij Trump dat de Oekraïners hem op een of andere manier kwaad hadden gedaan, en dat de onderzoeken een manier zouden geweest zijn om dat goed te maken.

Ondertussen noemt de persverantwoordelijke voor het Witte Huis, Stephanie Grisham, op Twitter de zitting een saaie vertoning, die een verspilling is van belastinggeld. Ze zegt er ook bij dat de Democraten aan het werk zouden moeten zijn, zoals de president zelf.

Zelf heeft Trump, die momenteel de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op bezoek heeft, laten weten dat hij het te druk heeft om de zitting te volgen. Hij noemde het hele impeachment onderzoek ook een "heksenjacht".

Waar gaat het impeachmentonderzoek nu weer over?

Het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump werd officieel gelanceerd door de Democraten op 31 oktober. De aanleiding was het uitkomen van een telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense premier Volodimir Zelenski op 25 juli van dit jaar.

Daarin zette Trump zijn Oekraïense collega onder druk om een onderzoek te starten naar zijn politieke tegenstander en presidentskandidaat voor 2020, Joe Biden, en diens zoon Hunter. Trump zou het intrekken van militaire hulp aan Oekraïne in de oorlog met Rusland in Donbas als drukmiddel gebruikt hebben.

De kans dat Trump effectief zal worden afgezet als president is echter klein, omdat daarvoor een tweederdemeerderheid nodig is in de Senaat, waar de Republikeinen, de partij van Trump, de meerderheid hebben.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen