Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw massaprotesten tegen sociale ongelijkheid in Chili

In verschillende Chileense steden zijn gisteravond honderdduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen sociale ongelijkheid en de hoge kosten voor gezondheidszorg, onderwijs en transport. Ze eisen onmiddellijke grondwettelijke hervormingen. 

Een honderdtal vakbonden en sociale organisaties die onder meer leerkrachten, studenten, mijnwerkers en dokters vertegenwoordigen, riepen gisteren op tot manifestaties en stakingen. Volgens de regering kwamen in Santiago ongeveer 80.000 mensen bijeen. Nog eens 100.000 mensen kwamen op straat in de stad Concepción, terwijl het er in de zuidelijke havenstad Puerto Montt 50.000 waren.

(Lees verder onder de video waarin VRT NWS-journaliste Ann Baccaert meer uitleg geeft over het protest in Chili)

Videospeler inladen...

De regering van president Sebastián Piñera beloofde maandag om met een plan te komen om de grondwet aan te passen. Die dateert nog van toen het land een dictatuur was. De conservatieve regering ziet het echter niet zitten om een constitutionele vergadering bijeen te roepen, zoals de demonstranten eisen. In plaats daarvan wil ze een debat voeren in het parlement, waar een brede consensus tussen de verschillende partijen nodig is om de grondwet aan te passen.

De sociale onrust in Chili begon op 18 oktober, toen de regering de prijzen voor het openbaar vervoer verhoogde. Al snel ontaardde de situatie in nationaal protest tegen de diepe sociale ongelijkheid in het land. De aankondiging van sociale maatregelen en een regeringsherschikking kon de betogers niet sussen. De protesten laten zich ook voelen op economisch vlak. De regering heeft de geplande groei voor het komende jaar met 2 tot 2,6 procent teruggedraaid. En de Chileense munt, de peso, zakte dinsdag tot zijn laagste punt sinds 1990.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.
De Chileense president Sebastián Piñera
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen