Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Burgers die zich willen verzetten tegen asielcentra, kunnen rekenen op onze steun"

Burgerinitiatieven die zich willen verzetten tegen de komst van een asielcentrum in hun gemeente, kunnen rekenen op de steun van het Vlaams Belang. Dat heeft partijvoorzitter Tom Van Grieken gezegd in "Terzake". Hij heeft het dan over steun op straat, op sociale media en eventueel ook juridisch. Of Vlaams Belang financiële steun geeft, kon Van Grieken niet uitsluiten, "maar ik vermoed van niet".

Van Grieken wil duidelijk stellen dat zijn partij de brandstichting afgelopen weekend in een toekomstig asielcentrum in Bilzen met klem veroordeelt. "Laat me zeer duidelijk zijn: dat is een verwerpelijke daad. Het is daarenboven ook ongelofelijk dom, want het is koren op de molen van onze politieke tegenstanders, de Bart Somersen van deze wereld, die een legitieme strijd tegen meer migratie en meer asielzoekers in het verdomhoekje willen zetten."

"Met de informatie die ik vandaag heb, hebben wij hier niets mee te maken. Je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is", benadrukt Van Grieken. Hetzelfde geldt volgens hem voor graffiti op een gebouw in Dormaal, waar ook een asielcentrum komt.

Vlaams Belang heeft via Facebook campagne gevoerd tegen het asielcentrum in Bilzen. Heeft dat niet bijgedragen aan de onrust in de gemeente? "Wij willen het asielcentrum stoppen op een vreedzame, democratische manier. Dat we daar Facebook voor gebruiken is nogal wiedes. Staat daar 'steek het asielcentrum in brand', nee toch", zegt hij.

"Er wordt hier een cruciale denkfout gemaakt. De oorzaak is niet wij die zeggen dat de asielmigratie moet stoppen. De oorzaak zijn de grenzen die wagenwijd blijven openstaan. Sluit de grenzen, dat is de echte oplossing, niet het monddood maken van het Vlaams Belang." 

Bekijk hier Tom Van Grieken over de brandstichting in Bilzen (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wij willen het asielcentrum stoppen op een vreedzame, democratische manier. Dat we daar Facebook voor gebruiken is nogal wiedes

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Financiële steun?

Welke ondersteuning geeft het Vlaams Belang aan initiatieven tegen asielcentra? Gaat dat ook over financiële steun, zoals de redactie van "Terzake" uit goede bron heeft vernomen? "Ik heb daar geen weet van", antwoordt Van Grieken. "Ik ben niet zeker, maar ik vermoed van niet. Dat is niet op een partijbestuur gepasseerd."

In elk geval biedt de partij wel andere vormen van ondersteuning. "Als burgers verzet willen organiseren tegen een asielcentrum dat tegen hun wil door hun strot wordt geramd, dan kan men rekenen op de steun van het Vlaams Belang, op sociale media, op de straat. En als dat betekent juridische stappen ondernemen, dan willen we dat geval per geval bekijken."

Bekijk hier Tom Van Grieken over de steun aan verzet tegen asielcentra:

Videospeler inladen...

Bekijk de gesprekken met Theo Francken (N-VA) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen