Videospeler inladen...

Alleen in 1966 stond het water in Venetië nog hoger, "Honderden miljoenen schade, dit is de apocalyps" 

Italië wordt getroffen door overstromingen. Die zijn het gevolg van de hevige regen van de voorbije dagen. De historische stad Venetië is zwaar getroffen. De waterstand van 1,87 meter van de voorbije nacht is de op één na hoogste sinds het begin van de metingen. Intussen trekt het water weer weg, maar 80 procent van Venetië is getroffen.

Water zijn de inwoners van Venetië gewoon, het hoge waterpeil of "Acqua alta" slaat er wel meer toe. Maar deze keer is het bijzonder erg. De overstroming is te wijten aan verschillende factoren, zoals de windrichting en de stand van de maan. Daar komt nu ook nog de overvloedige regen bij die Italië de voorbije dagen heeft getroffen. 

Veel schade

Verschillende straten en pleinen liepen vannacht en vanmorgen onder, op het bekende San Marco-plein stond het water kniehoog. De crypte van de basiliek stond volledig onder water. Volgens de archieven is het de zesde keer in 1.200 jaar dat de Basiliek overstroomt.

Ook het historische theater La Fenice kampt met waterschade. Boten en gondels zijn op de kades gespoeld of ze drijven vrij op het water rond. Zelfs een paar busboten, de zogenaamde Vaporetto's, zijn gezonken. Cafés en winkels stonden blank. Hotels gaven hun gasten rubberen laarzen en paraplu's om toch nog buiten te kunnen komen. De scholen in Venetië bleven vandaag dicht.

Dit is de apocalyps, 80 procent van de stad is getroffen 

Luca Zaia, gouverneur van de regio Veneto

Resultaat van de klimaatverandering?

Luigi Brugnaro, de burgemeester van Venetië, noemt het een "dramatische situatie". Hij antwoordt "honderden miljoenen" wanneer hem gevraagd wordt hoe groot de schade eigenlijk is. De burgemeester wil ook dat de noodtoestand wordt uitgeroepen, hij rekent op de steun van de Italiaanse staat. Premier Giuseppe Conte bezocht vandaag de getroffen stad. 

Venetië zit op zijn knieën 

Burgemeester Brugnaro van Venetië

Volgens de burgemeester is de wateroverlast een direct gevolg van de klimaatverandering. "De regering zal nu wel moeten luisteren. Dit zijn de effecten van de klimaatverandering, de gevolgen zullen groot zijn. We hebben het niet alleen over de schade, maar gewoon over de toekomst van Venetië" zei de burgemeester nog. 

Waar blijft de waterkeringsmuur?

Ook verschillende eilanden zijn getroffen, zoals Lido en Pellestrina. Op dat laatste eiland is ook een dode te betreuren, een oudere man werd geëlectrocuteerd toen hij een pomp in werking wilde stellen. 

Er is ook veel kritiek op de infrastructuur, zoals de lang beloofde waterkeringsmuur. "Mose" heet het project dat al sinds begin van de jaren 2000 is opgezet. Het zou het stijgende water uit de lagune moeten tegenhouden. Maar dat project ligt stil. "Het is ten onder gegaan aan corruptie, wanbeleid en schandalen" zegt VRT-correspondente Andrea Vreede. "De burgemeester wil dat project nieuw leven inblazen, maar op dit moment kan hij niet veel meer doen dan de regering om hulp vragen".

Bekijk onderstaande fotoreeks van de situatie:

Kniehoog water op het toeristische San Marco-plein.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Boten en gondels zijn op kades gespoeld.
AFP or licensors
Ook de horeca moet zich reppen.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen