Politie en Unia onderzoeken briefje van "straatcomité" in Sint-Niklaas met hakenkruis

In Sint-Niklaas hebben enkele mensen een briefje onder de ruitenwisser gekregen met de boodschap alleen op die plaatsen te parkeren waar ze mogen. Het is een onschuldige boodschap, maar ze werd wel ondertekend met "Het straatcomité" en onderaan een hakenkruis en een adelaar: symbolen van het nazisme. Genoeg redenen om verder te onderzoeken, vinden de politie en het gelijkekansencentrum Unia.

In een bepaalde straat in Sint-Niklaas zouden er parkeerproblemen zijn. Enkele mensen kregen een briefje onder de ruitenwisser dat ze beter alleen dààr zouden parkeren waar ze mogen. Het briefje werd getekend met "Het Straatcomité". Daaronder is een afbeelding te zien van een adelaar en een hakenkruis of swastika. Dat zijn symbolen van het nazisme onder Hitler, net vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder het nazisme werden zes miljoen Europese Joden gedood, wat de Holocaust wordt genoemd. 

Iemand die het bewuste briefje kreeg, gaf het door aan een vriend die een foto ervan op Twitter deelde.

Politie onderzoekt

De politie onderzoekt nu wie het briefje opgesteld en verspreid heeft, en heeft ook een proces-verbaal tegen onbekenden opgesteld. Op zich is het briefje niet strafbaar, maar iemand die symbolen van het nazisme verspreidt, kan ook aanzetten tot geweld of haat tegen bepaalde groepen van mensen. Een aanhanger van het nazisme kan ook negationist zijn, wat betekent dat hij of zij de Holocaust ontkent. En die zaken zijn wél strafbaar.

Unia opent dossier

Unia is een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Volgens Unia wordt hier "een swastika gebruikt enkel en alleen om te dreigen." Dat zegt Lode Nolf van Unia: "Er is bijna geen andere uitleg mogelijk. Het gaat hier om een parkeerprobleem. Het kan gewoon gaan om iemand die aandacht zoekt, maar om dat dan te doen met symbolen van het nazisme, dat is wel heel specifiek. Daarom pleiten wij voor een vervolging. Het gebruik van zulke symbolen op zich is niet strafbaar. Eigenlijk is de oproep tot geweld en haat vereist om tot vervolging te komen. We moeten ook nagaan of er specifieke mensen geviseerd worden. Maar we kunnen het niet zomaar blauw-blauw laten in tijden van racisme en vreemdelingenhaat."

Unia opent dus op eigen initiatief een dossier en zal ook inzage vragen in het dossier van de politie, want het is de politie die onderzoeksdaden verricht. "Wij helpen met onze expertise over de negationisme-wetgeving en de anti-racisme-wetgeving", zegt Lode Nolf van Unia nog. 

Betrokken bedrijf wil goede vrede blijven bewaren

Het veilinghuis Vavato en Jorisco in de straat waar het anonieme briefje werd verspreid onder de ruitenwissers van de auto's, wil de goede vrede blijven bewaren. 

Bij het veilinghuis Vavato en Jorisco bevestigen ze dat ook een werknemer een dergelijk briefje gevonden heeft bij zijn wagen. "Wij hebben een eigen personeelsparking achteraan ons bedrijf", zegt Nicholas Germanes van het veilingbedrijf Vavato en Jorisco. "De parking vooraan is overdag bestemd voor onze klanten. Maar ’s avonds en in het weekend kunnen de buurtbewoners hier kosteloos parkeren. We zien dit als een wederzijdse tegemoetkoming om het parkeerprobleem aan te pakken. We willen graag de goede verstandhouding behouden."

kasto80

Meest gelezen