Videospeler inladen...

Venetië onder water: "Stad zakt millimeter per jaar weg, maar de stijgende zeespiegel is de grote bedreiging"

Venetië is getroffen door hevige overstromingen. Het waterpeil bereikte een hoogte van 1,87 meter, het hoogste peil van de voorbije 50 jaar. De klimaatopwarming en de stijging van de zeespiegel bedreigen het voortbestaan van de Italiaanse stad. "Venetië ligt amper 90 centimeter boven de zeespiegel, die stijgt door de klimaatopwarming. Volgens de beste voorspellingen zal de zeespiegel met 85 centimeter stijgen tegen het einde van de eeuw. "Onze kleinkinderen zullen de stad nooit kennen zoals wij ze kennen", zegt professor Stijn Temmerman van de Universiteit van Antwerpen in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De huidige overstromingen in Venetië hebben iets te maken met het feit dat de Italiaanse stad elk jaar een millimeter wegzakt, maar dat is niet de grootste dreiging voor het voortbestaan van de Dogenstad. De overstromingen van vandaag hebben te maken met de stormvloed die er aan de gang is.

"Een stormvloed is een combinatie van springtij en storm. Het wegzakken van de stad heeft te maken met het feit dat Venetië gebouwd is in een lagune. De stad is gebouwd op vroegere moerasgrond. Die moerasgrond is heel “slap”. Daardoor zakken de gebouwen in de stad langzaam maar zeker weg. Dat draagt bij aan overstromingen. Het aantal overstromingen neemt toe en dat komt door een combinatie van het wegzakken van de stad en het stijgen van de zeespiegel", legt professor Stijn Temmerman van de Universiteit van Antwerpen uit op Radio 1.

"Het wegzakken van de stad gebeurt met de snelheid van ongeveer een millimeter per jaar. De laatste honderd jaar is de stad tussen de tien en twintig centimeter gedaald. Dat is eigenlijk heel weinig. Je kan daar moeilijk de ogen voor sluiten. Venetië ligt amper 90 centimeter boven de zeespiegel. De zeespiegel stijgt door de klimaatopwarming. Dat is het grote probleem. Volgens de beste voorspellingen zal de zeespiegel 85 centimeter stijgen tegen het einde van deze eeuw."

Zoals we Venetië nu kennen, zullen onze kleinkinderen de stad niet meer kunnen bezoeken

Het wegzakken van de stad is niet het grote probleem volgens professor Temmerman. "Het grote probleem is de klimaatopwarming. Door de klimaatopwarming en de stijging van de zeespiegel zal "aqua alta" steeds vaker optreden in de stad. Tegenwoordig gebeurt dat ongeveer vijf keer per jaar."

Venetië kan niet alleen de strijd aanbinden tegen de stijging van de zeespiegel. De Dogenstad is bovendien niet de enige stad die dreigt te verdwijnen door de klimaatopwarming.

"Zoals we Venetië nu kennen, zullen onze kleinkinderen de stad niet meer kunnen bezoeken. Tegen het einde van deze eeuw zullen de overstromingen die we vandaag meemaken, dagelijkse kost worden. Zo zijn er nog plaatsen in de wereld die met dit probleem te maken. Onder meer Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, maar ook miljoenensteden als Tokio, Bangkok en Shanghai hebben met dat probleem te maken. Dat geeft aan hoe belangrijk klimaatbeleid is, bijvoorbeeld het akkoord van Parijs", zegt Temmerman.

Beluister het gesprek met professor Stijn Temmerman uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen