2019 Stefano Mazzola/Awakening

Vlamingen in Venetië: "We kunnen niet met droge voeten buitenkomen" en "in mum van tijd liepen de straten onder water"

Het historische centrum van de Italiaanse stad Venetië staat volledig onder water. Verschillende Vlamingen getuigen bij VRT NWS hoe de stad onderliep. Van "alle gebouwen staan hier onder water" tot "ik zat in het oog van de storm", vult de andere aan. Lees alle getuigenissen hier.

Johan De Belie is momenteel op vakantie in Venetië. Normaal gezien keert hij vandaag terug, maar hij vreest dat dat niet met droge voeten zal zijn. "Het water komt nu terug de steeg van ons hotel in, tegen 10 uur zal dat 75 centimeter tot 1 meter stijgen. Als het hier zoals gisteravond is, kunnen we niet met droge voeten buitenkomen. Zelfs onze overtrekboots die 40 centimeter hoog zijn, waren net te kort."

Als het hier zoals gisteravond is, kunnen we niet met droge voeten buitenkomen

Johan De Belie in Venetië

Kortweg gezegd: alles staat blank in Venetië. "Alle gebouwen staan hier onder water. Veel winkels zijn bezig om hun winkel leeg te pompen. Het beroemde San Marcoplein zal vandaag gewoon afgesloten zijn. Iedereen bereidt zich voor op de volgende piek om 10 uur. Wij wilden naar San Marco gaan, maar gaan toch het hogere gedeelte van de stad opzoeken."

Deze video toont hoe Venetië er gisteravond uitzag: 

Videospeler inladen...

Ook vanmorgen staat alles nog flink onder water, tonen deze beelden: 

Videospeler inladen...

Veronique Welvaert is momenteel in Venetië voor de Biënnale en verblijft in een hotel op het bekende San Marcoplein. Voor haar was het gisteravond vooral "bevreemdend".

"We wisten dat het tij op komst was, daarom zijn we vroeg gaan eten. Maar ons hotel ligt bij San Marco, we kijken over de lagune, dus hier is het het ergst. In het hotel is het water gisteren beginnen te stijgen. Het personeel heeft alle meubels omhoog geplaatst, de stopcontacten van de koelkasten uitgetrokken. Maar het is toch serieus uit de hand gelopen. 

Het is vreemd om tot aan je knieën in het water te staan

Veronique Welvaert in Venetië

Ook vandaag merkt Welvaert dat nog niet alles verloopt zoals normaal. "Alles staat in ons hotel nog omhoog, er is geen roomservice. Onze grootste schrik is de elektriciteit. Het is vreemd om tot aan je knieën in het water te staan."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Volgens Majorie Coates stond het San Marcoplein gisteravond in een mum van tijd onder water. "Rond 18.30 uur wandelde we op het plein en in enkele minuten tijd liep het plein onder water met een indrukwekkende snelheid. Het water gutste uit de rioolputten. De straten rondom liepen meteen vol en de winkeliers haastten zich om hun goederen in de hoogte te stapelen."

Lees verder onder de foto's: 

Foto Majorie Coates

Ook Amber Zahr, die in Venetië is voor een uitwisseling aan de universiteit, zag gisteren hoe de stad onderliep. "Ik zat gisteren vast in het oog van de storm. Samen met mijn twee huisgenoten wandelde ik door het water naar huis. Toen het water zo hoog kwam dat het gevaarlijk werd, zijn we op een brug gaan staan."

"Daar hebben we meer dan twee uur gewacht om vervolgens bij 146cm - en in het pikkedonker, want de straatverlichting was intussen uitgegaan - weer door het water naar huis te wandelen." Volgens Zahr heeft de universiteit intussen laten weten dat de lessen afgeschaft zijn. "Er is veel schade aan de buitenmuur van het eiland en aan het universiteitsgebouw."

Ik zat gisteren vast in het oog van de storm 

Amber Zahr

Claire Finaut zat op haar studentenappartement in de stad. "De platformen die gebruikt werden om niet door het water te moeten lopen, begonnen te drijven omdat het water zó hoog kwam."

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Ook de lobby van de plaats waar Jonas Van der Haegen verblijft, stroomde helemaal onder water. 

Lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

We krijgen intussen ook veel foto's toegestuurd over de toestand in Venetië, hieronder vindt u een selectie: 

Foto: Adrien Vernimmen
Foto: Adrien Vernimmen
Foto: Louis van Soest
Foto: Louis van Soest

Meest gelezen