Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Volksprotesten Libanon eisen eerste dodelijke slachtoffer

Afgelopen nacht is in de buurt van de Libanese hoofdstad Beiroet een demonstrant doodgeschoten. Het is het eerste dodelijke slachtoffer sinds vooral jongeren in Libanon de straat op gaan. Het leger opende het vuur, vermoedelijk aan een wegblokkade. 

Volgens een oppositiepartij is het slachtoffer een van haar lokale functionarissen in de kuststad Khalde, dat op zo'n twaalf kilometer van Beiroet ligt. Daar blokkeerden de manifestanten een weg bij de protesten die op 17 oktober in het land uitbraken.

(Lees verder onder de video waarin VRT NWS-journalist Jens Franssen uitleg geeft over het protest in Libanon)

Videospeler inladen...

Al bijna een maand lang stromen duizenden manifestanten op de pleinen van de grote steden bijeen om hun woede uit te schreeuwen tegen een leidende klasse die volgens hen corrupt en onbekwaam is, terwijl het land in een zware economische crisis verkeert. De opstand leidde tot het ontslag van premier Saad Hariri en zijn regering. Die laatste blijft wel nog de lopende zaken afhandelen.

Het protest begon vreedzaam, al was het soms wel hevig en bijzonder emotioneel. De laatste dagen verhardt de toon, met afgelopen nacht het eerste dodelijke slachtoffer tot gevolg. 

Meest gelezen