Richard Brocken/HH

U vindt vanaf nu alle gezondheids­informatie over alle landen in één app

Reizigers die naar het buitenland trekken en informatie willen over de gezondheidsrisico’s in dat land, kunnen vanaf vandaag terecht op Wanda. Dat is een nieuwe, gratis app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen die reizigers up-to-date gezondheidsinformatie aanbiedt. Het Instituut vernieuwde meteen ook zijn website. Zowel op de app als de website is nu dezelfde informatie terug te vinden.

Globetrotters kunnen voortaan de wereld intrekken met een massa aan gezondheidsinformatie in hun broekzak. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft een nieuwe app ontwikkeld waarmee reizigers op de hoogte blijven van de gezondheidsrisico’s van hun bestemming. De app kreeg de naam Wanda en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. Naast het ontwikkelen van de app, heeft het ITG zijn website voor reisgeneeskunde in een nieuw jasje gestoken, onder de naam wanda.be.

De reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde krijgt steeds meer reizigers over de vloer. In 2018 bezochten bijna 20.000 personen de kliniek voor reisadvies en vaccinaties, dat zijn er 3.000 meer dan in 2016. Ondanks het stijgend aantal bezoekers in de reiskliniek stelt het ITG vast dat bepaalde groepen hun website en kliniek nog steeds niet bezoeken voordat ze op reis gaan. Aangezien ook reizigers mee evolueren met de digitale vooruitgang en steeds vaker hun smartphone als reisgids gebruiken, hoopt het ITG door de app meer mensen te kunnen bereiken

Er zijn veel reizigers die op bezoek gaan naar hun land van afkomst en daarom denken dat vaccinaties of medicatie overbodig zijn

Dr. Patrick Soentjens, hoofd polikliniek ITG

“Er zijn een aantal groepen die we niet zo goed bereiken”, zegt dokter Patrick Soentjens van het ITG, “zoals mensen die op een dichtbijvakantie gaan, zoals Tsjechië of Egypte. Er zijn ook heel veel reizigers die op bezoek gaan naar hun land van afkomst en daarom denken dat vaccinaties of medicatie overbodig zijn. Ook deze mensen zouden we heel graag willen bereiken met de app.”

Informatie vóór, tijdens en na de reis

De app wil reizigers informeren vóór, tijdens en na de reis. Gezondheid op reis staat centraal. Vele reizigers kenden de website van het ITG vooral voor de informatie over vaccinaties, nodig om naar bepaalde landen te reizen. De reisgeneeskundewebsite wordt jaarlijks zo’n 450.000 keer geraadpleegd. Maar de app kan veel meer informatie geven.

“Informatie over vaccinaties is er nog terug te vinden, maar we hebben de structuur aangepast”, zegt dokter Soentjens. “We spreken eerst van gezondheidsrisico’s die belangrijk zijn in dat land, maar we spreken ook over een aantal zaken die mensen kunnen raadplegen als ze problemen hebben tijdens de reis, zoals reizigersdiarree of een hondenbeet in Azië.”

We spreken ook over een aantal zaken die mensen kunnen raadplegen als ze problemen hebben tijdens de reis, zoals reizigersdiarree

Dr. Patrick Soentjens, hoofd polikliniek ITG

Ik wil naar de Filipijnen: wat nu?

Heel concreet: stel u wil naar de Filipijnen reizen. Via de app en de vernieuwde website van het ITG kan u heel wat informatie terugvinden over de gezondheidsrisico’s en vaccinaties. Bij landen tikt u ‘Filipijnen’ in en u krijgt een scherm met nuttige info.

Zo weet u in één oogopslag bijvoorbeeld in welke gebieden er in de Filipijnen 'geen', een 'laag' of een 'matig malariarisico' is, dat er in het land een risico op knokkelkoorts is, dat honden en andere zoogdieren er besmet kunnen zijn met hondsdolheid en er een risico op schistosomiasis (wormaandoening) is bij zwemmen of baden in meren en rivieren.

In de rubriek vaccinaties kan u onder meer lezen dat een hepatitis A-vaccinatie en een update van de basisvaccinaties (zoals polio, tetanus, difterie…) aanbevolen is voor alle reizigers en dat sommige reizigers zich verplicht moeten laten vaccineren voor gele koorts. Wie die reizigers zijn, staat ook vermeld.

Pushberichten bij uitbraak ziekte

Wanda bevat up-to-date-informatie maar de app kan nog veel meer: het ITG kan reizigers immers een gericht bericht sturen wanneer er zich tijdens hun reis in een land een uitbraak van een ziekte voordoet. “We zijn in staat om pushberichten door te sturen als er ergens een outbreak zou zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan ebola in Congo, zegt dokter Soentjens.

Het is een informatietool om mensen op een laagdrempelige manier te informeren over welk reisadvies ze nodig hebben in het algemeen

Dr. Patrick Soentjens, hoofd polikliniek ITG

"App is louter informatief"

Dokter Soentjens benadrukt wel dat de app louter informatief is: “Het is geen medische app”, zegt hij. “Het is gewoon een informatietool om mensen op een laagdrempelige manier te informeren over welk reisadvies ze nodig hebben in het algemeen als ze naar een land reizen. Voor het individuele advies raden we toch aan naar de huisarts of naar de reiskliniek te gaan om individueel aangepast advies in te winnen.”

Met andere woorden, Wanda vervangt geen face-to-face-consultaties met medisch personeel. Via de app is het wel mogelijk een afspraak te maken met de reiskliniek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Laagdrempelig

Wanda is gratis en te downloaden voor IOS en Android. Het ITG vindt het zeer belangrijk dat de app heel laagdrempelig is: “We vonden het heel belangrijk dat een app gemakkelijk te lezen is, korte informatie geeft die natuurlijk up-to-date is maar die heel toegankelijk is. Vandaar dat we ons ook hebben laten helpen om zowel de icoontjes als de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.”

Meest gelezen