Videospeler inladen...

Superfan Will Tura ging kijken naar concertfilm van Bruce Springsteen: “Hij heeft mij helemaal ingepakt”

Bruce Springsteen promoot zijn nieuwe album "Western stars" met een film die zondag éénmalig in de Belgische bioscoopzalen te zien is. Het is een documentaire met veel muziek, overpeinzingen en herinneringen van de Amerikaanse zanger. Wij gingen al kijken met superfan Will Tura. De Vlaamse zanger en componist heeft al sinds jaar en dag bewondering voor Bruce Springsteen. “Hij komt er heel goed uit, omdat hij helemaal zichzelf kan blijven”, zegt Tura over de film. "He's a star", hij is zo groots. Daarom ben ik ook zo weg van hem, al al die jaren.” 

Will Tura leerde Bruce Springsteen in de jaren 80 kennen met zijn hit “Born in the USA”. “Ik dacht toen, hé dat is mijn ding.” Het zijn vooral zijn kracht en zijn eerlijkheid die Tura aanspreken. Hij is blij dat dat ook terug te vinden is in de film. “Zijn succes is dat hij echt is. He’s real. Hij zingt zijn ding, met gevoel. Dat is zijn leven. Ik ben nu nog meer fan van hem. Hij heeft mij helemaal gepakt. Ik zing ook zelf en ik ga graag op in mijn liedjes. Ik kan mij daarin uitleven en dat heeft hij ook. Hij heeft ook enorm mooie songs.”

In dit fragment vertelt Will Tura over zijn eerste kennismaking met Bruce Springsteen:

Videospeler inladen...

In de schuur van The Boss

In de film speelt Bruce Springsteen zijn nieuwe album “Western stars” live met zijn band en een groot orkest. De setting is de bijna 100 jaar oude schuur van The Boss op zijn landgoed in New Jersey. Tussen de nummers door mijmert hij voort over liefde, verlies, eenzaamheid, familie en het verstrijken van de tijd. Tura vindt dit geweldig. “Hij is ook een beetje een acteur. Hij heeft het talent om te vertellen. Hij doet dat zeer goed. Ik ben vaak onzeker als ik moet praten. Als de camera op mij gericht is, zoals nu voor dit interview… Maar het gaat, omdat ik zo blij ben met wat ik gezien heb. Ik ben zo enthousiast, zo blij. Hij heeft mij vandaag wakker gemaakt tot en met.”

Het is allemaal zo goed, zelfs een simpel nummer is nog fantastisch. Hij heeft het in zijn hart, in zijn soul en in zijn bloed.

Will Tura

Bruce Springsteen schrijft al zijn nummers zelf, zowel de muziek als de tekst. Dat bewondert Will Tura enorm. “Ik ben natuurlijk geen tekstschrijver, ik bedank al de hemel of onze lieve heer dat ik een stem had en kon componeren. Hier voel je: die man componeert terwijl hij teksten maakt of omgekeerd. Dat is een geheel, dat vind ik bijzonder sterk.”

Tura heeft tot nog toe 725 liedjes uitgebracht. “Die paar honderd waarvan ik zelf de muziek heb geschreven, maken het verschil. Die nummers voel ik dusdanig aan. En dat is hier ook zo. Het is allemaal zo goed, zelfs een simpel nummer is nog fantastisch. Hij heeft het in zijn hart, in zijn soul en in zijn bloed.”

Creatieve microben

Bruce Springsteen vierde dit jaar zijn 70e verjaardag, Will Tura is ondertussen 79 jaar. Beiden denken echter nog niet aan stoppen. Tura vindt het belangrijk om creatief bezig te blijven. Zo componeerde hij recent nog de muziek voor de musical “’40-‘45”. “Dat zijn de microben die ik nodig heb, die mij rechthouden. Creatief zijn, dat is het liefste wat ik doe. Ik ben ook weer muziek aan het schrijven nu, liedjes voor mezelf, die ik voel. En dan moet ik de juiste mensen proberen te vinden, die mij aanvoelen om daar een tekst op te zetten. Misschien steekt daar weer iets tussen dat de mensen graag horen.”

Bekijk hier de reportage waarin Will Tura vertelt over zijn bewondering voor Bruce Springsteen:

Videospeler inladen...

De film "Western stars" is enkel te zien in de bioscoop op zondag 17 november. Hij wordt dan geprogrammeerd in zo'n 20 zalen in Vlaanderen.

Meest gelezen