Akkoord tussen directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant: staking eindigt morgen

De directie en de vakbonden bij De Lijn in Vlaams-Brabant zijn het eens geworden over de aanpak van het sociaal conflict daar. De staking, die zich vandaag al voor de tiende dag op rij liet voelen, wordt morgen stopgezet.

Het personeel protesteerde de voorbije dagen tegen tal van problemen bij De Lijn in Vlaams-Brabant, waaronder het personeelstekort, de onregelmatige werkroosters in de chauffeursplanning, het niet toekennen van verloven, de slecht werkende personeelsadministratie, de manklopende organisatie in de technische diensten en de slechte planning voor de controleurs. Vandaag was er daardoor al voor de tiende dag op rij hinder door stakingsacties.

Bonden en directie hebben nu een akkoord ondertekend waarin ze afspreken dat de problemen met de planning worden aangepakt: het team van dag- en personeelsplanners wordt versterkt met tijdelijke krachten. De directie belooft ook dat de lonen van de werknemers correct zullen worden uitbetaald en dat die de geplande vakantiedagen mogen opnemen. Tenslotte zijn er ook afspraken gemaakt over de aanwerving van nieuwe chauffeurs.

"Vandaag al minder hinder"

De stakingsacties bij De Lijn Vlaams-Brabant worden vanaf morgen stopgezet. "En ook vandaag zullen er hier en daar al meer bussen rijden", bevestigt Sven Desmedt van de liberale vakbond.

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) reageert alvast enthousiast op het nieuws: "Dialoog werkt", twittert ze.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen