Videospeler inladen...

Al 34 doden na Israëlische aanvallen op Gaza

In totaal zijn de voorbije dagen al 34 doden gevallen bij aanvallen van Israël op Gaza. De helft van de slachtoffers zijn burgers. De luchtaanvallen zijn gericht tegen islamitische jihadisten die volgens het Israëlische leger al meer dan 350 raketten afvuurden in de richting van Israël. Sinds vanochtend is er nu wel een staakt-het-vuren van kracht in de Gazastrook.

Bij een Israëlische luchtaanval in het zuiden van de Gazastrook zijn acht leden van dezelfde Palestijnse familie om het leven gekomen, onder meer drie kinderen en twee vrouwen. Daarmee is het totaal aantal doden door Israëlische raids op Gaza gestegen tot 34.

Volgens het Israëlische leger hebben islamitische jihadisten in Gaza de voorbije dagen al meer dan 350 raketten afgevuurd in de richting van Israël. Daarbij zouden 25 gewonden gevallen zijn.

Het heen en weer schieten begon dinsdagochtend, toen het Israëlische leger een leider van het gewapend verzet in de Gazastrook doodde.  Israël voerde op dat moment ook een luchtaanval uit op een huis van een andere leider van Islamitische Jihad in de Syrische hoofdstad Damascus.

Een hoge verantwoordelijke van de Islamitische Jihad kondigde deze ochtend vroeg een staakt-het-vuren aan in de Gazastrook. "Dat is er gekomen na bemiddeling door Egypte, want er is geen contact tussen Israël en de Islamitische Jihad of Hamas", zegt correspondent Ankie Rechess vanuit Israël.

"Een half uur later vielen er wel weer raketten in het zuiden van Israël, maar dat is heel gebruikelijk in deze regio, iemand moet het laatste woord hebben", voegt Rechess toe. "De kinderen kunnen er nog steeds niet naar school, het werk blijft stilliggen en de wegen blijven afgesloten. Iedereen is hier altijd heel sceptisch, het Israëlische leger blijft ook op post langs de grens, iedereen houdt hier z'n hart vast."

Volgens de Verenigde Naties zullen de komende uren van kritiek belang zijn. De VN roept beide kanten op tot zelfbeheersing, want "het Midden-Oosten heeft geen nieuwe oorlog nodig".

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen