De Boliviaanse interim-president Jeanine Añez sprak gisteren op een persconferentie.
AFP or licensors

Wie is de nieuwe Boliviaanse interim-president Jeanine Añez?

Oppositieleidster Jeanine Añez heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president van Bolivia na het gedwongen ontslag van de linkse president Evo Morales. Naast Brazilië hebben nu ook de Verenigde Staten hun steun uitgeroepen voor de aanstelling van Añez. Maar wie is de nieuwe interim-president en wat staat Bolivia nu te wachten?

De 52-jarige vicevoorzitster van de Boliviaanse senaat Jeanine Añez riep maandag een constitutionele clausule in. Hierdoor kon ze het presidentschap opeisen na het gedwongen ontslag van ex-president Evo Morales en zijn vicepresident Alvaro Garcia.

Door de clausule werd Añez de eerstvolgende in lijn voor het presidentschap. Een procedure die niet vlot het parlement doorkwam omdat de partij van Morales de zitting probeerde te boycotten. Het Boliviaanse hooggerechtshof sprak echter zijn steun uit voor de aanstelling van Añez.

Jeanine Añez is een Boliviaanse advocate en senator die lid is van de rechtse oppositiepartij Movimiento Demócrata Social (MDS). Ze staat bekend als een felle tegenstander van de linkse Morales. De politica wil naar eigen zeggen zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen organiseren en zou tot dan aanblijven als interim-president van Bolivia.

Van presentatrice tot interim-president

Jeanine Añez werd geboren in Trinidad, de hoofdstad van de noordelijke staat Beni. Ze studeerde af in juridische wetenschappen en rechten. Voor haar carrière in de Boliviaanse politiek was zij een media presentatrice en later ook directrice van de Boliviaanse televisiezender Totalvision.

Tussen 2006 en 2008 was Añez lid van de Constituerende Vergadering van Bolivia, dat is het grondwetgevende orgaan dat in 2006 de taak had om een nieuwe grondwet op te maken voor Bolivia. Añez maakte deel uit van de commissie voor organisatie en structuur en werkte met haar achtergrond als advocate ook aan de zijde van Justitie.

In 2010 werd zij verkozen tot senator voor het departement Beni. Aanvankelijk was ze lid van Plan Progreso para Bolivia - Convergencia Nacional (PPB-CN), een alliantie van rechtse partijen in Bolivia. Toen de partij in 2013 uiteenviel, maakte Añez de overstap naar het rechtse MDS. In 2019 werd ze de tweede vicevoorzitster van de Boliviaanse senaat.

(Lees verder onder de foto)

Jeanine Añez met een Bijbel in de linkerhand in de Boliviaanse hoofdstad La Paz nadat ze zich uitriep tot interim-president.
AFP or licensors

Tegenstander van Morales en trotse christen

Jeanine Añez staat bekend als een rechtse politica die fel oppositie bood tegen de linkse ex-president Evo Morales. Ze lijkt de steun te krijgen van de politie, het leger en ook van de Rooms-Katholieke Kerk in Bolivia. Onder Morales werd het katholicisme niet meer erkend als de staatsreligie van Bolivia. Añez heeft zichzelf al meerdere keren een trotse katholieke christen genoemd.

Op sociale media heeft Añez zich in het verleden meermaals discriminerend uitgelaten over de Boliviaanse inheemse volkeren. Zo noemde ze een ritueel van het inheemse Aymara-volk "satanistisch" en zei ze dat "niemand God kan vervangen". Ook trok ze de geloofwaardigheid van de inheemse volkeren in twijfel omdat ze schoenen droegen.

Na Brazilië hebben nu ook de Verenigde Staten de aanstelling van Jeanine Añez erkend. Mike Pompeo, de Republikeinse minister van Buitenlandse Zaken, sprak nadrukkelijk zijn steun uit voor Añez. 

(Lees verder onder de tweet)

Als interim-president moet Añez volgens de grondwet binnen de 90 dagen nieuwe verkiezingen uitschrijven, maar gezien de tumultueuze toestand van Bolivia is de kans groot dat ze dat al eerder zal doen. Het is nog niet duidelijk wanneer de verkiezingen precies zullen plaatsvinden. Vandaag maakte Añez wel bekend dat Evo Morales en de voormalige vicepresident Alvaro Garcia worden uitgesloten van de aankomende verkiezingen.

Ondanks haar korte regeerperiode is het nu al duidelijk dat Añez wil breken met haar linkse voorganger. Zo erkende ze vrijwel meteen na haar aanstelling de oppositieleider Juan Guiadó als Venezolaans staatsleider. Onder Morales sprak Bolivia steeds haar steun uit voor de linkse president Nicolás Maduro in Venezuela.

(Lees verder onder de foto)

De voormalige Boliviaanse president Evo Morales bij zijn aankomst in Mexico.
AFP or licensors

Protesten houden aan

De afgetreden Boliviaanse president Evo Morales reageerde uiterst kritisch op de aanstelling van Jeanine Añez en de Amerikaanse erkenning die ze nu krijgt. Morales, die op dit moment asiel krijgt in Mexico, spreekt van een staatsgreep en weigert de nieuwe interim-president te erkennen.

Intussen houden protesten over het hele land aan. Zowel aanhangers als tegenstanders van Morales blijven op straat komen. Ook gisteren trad de politie hardhandig op tegen betogers. In de stad La Paz kwam het tot conflicten tussen beide groepen. Daarnaast kwamen in de zusterstad El Alto, waar Morales zeer populair is, veel aanhangers voor de afgetreden president samen om te betogen tegen kersvers interim-president Añez.

Aanhangers van ex-president Evo Morales raken slaags met ordetroepen in hoofdstad La Paz.
AFP or licensors
Politie vuurt traangas op aanhangers van ex-president Morales die op straat komen tegen interim-president Añez.
AFP or licensors

Meest gelezen