Commissievoorzitster Ursula von der Leyen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Verenigd Koninkrijk gaat voorlopig geen kandidaat voordragen voor de Europese Commissie

Het Verenigd Koninkrijk zal voor de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaat voordragen om in de nieuwe Europese Commissie te zetelen. Dat heeft de Britse regering bevestigd in een brief aan Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

Volgens een woordvoerster van de Britse regering mag de regering in de aanloop naar de verkiezingen van 12 december geen nieuwe commissaris voordragen. "We hebben de Europese Unie een brief gestuurd om te bevestigen dat Groot-Brittannië, overeenkomstig de richtlijnen voor pre-electorale perioden, normaal gezien geen benoemingen voor internationale functies hoort door te voeren in deze fase", zei ze.

In Brussel bevestigde een woordvoerster dat von der Leyen de brief heeft ontvangen. De Duitse had deze maand al twee brieven naar Londen gestuurd met het dringende verzoek om een kandidaat voor te dragen. Ook de Europese regeringsleiders hadden de Britse premier Boris Johnson eind oktober, naar aanleiding van het uitstel van de brexit, duidelijk gemaakt dat hij een kandidaat naar Brussel moet sturen.

Zo ontstaat bijkomende onzekerheid over het aantreden van de Commissie van von der Leyen. Von der Leyen wou de voorbije dagen niet ingaan op de vraag of haar Commissie zonder Brits onderdaan aan de slag kan. "We antwoorden niet op hypothetische vragen", zei een woordvoerster woensdag nog.

Vertraging

Von der Leyen hoopt met haar team op 1 december in dienst te treden. Het aantreden van de nieuwe bestuursploeg heeft al vertraging opgelopen. Dat komt doordat de eerste Franse, Hongaarse en Roemeense kandidaten niet door een examen in het Europees Parlement raakten. 

Die landen hebben nieuwe kandidaten voorgesteld, en zij moeten vandaag opnieuw een hoorzitting (een soort examen) afleggen in het Europees Parlement.

Meest gelezen