Voorzitterskandidaat Joachim Coens (CD&V): "Als Open VLD abortus versoepelt, is dat groot probleem"  

Voor kandidaat-voorzitter Joachim Coens (CD&V) "kan het niet" dat coalitiepartner Open VLD mee de versoepeling steunt om abortus toe te laten tot 18 weken na de bevruchting. Coens noemt dat "een breekpunt" en wil het thema op tafel leggen bij onderhandelingen over een nieuwe federale regering. Volgens Coens is de versoepeling namelijk "niet dringend". 

Moet abortus toegelaten zijn tot 18 weken na de bevruchting? Daarover debatteert het federaal parlement straks. Een ruime meerderheid van zeven partijen (van de uiterst linkse PVDA tot de MR) hebben daarvoor amendementen ingediend, die ook volgende week nog worden besproken. Ook Open VLD zal waarschijnlijk zijn handtekening onder de amendementen zetten, want de partij diende er zelf een wetsvoorstel voor in.

Abortus moet volgens hen uit de strafwet worden gehaald en de bedenktijd voor vrouwen moet worden ingekort van zes naar twee dagen. Een arts zou ook verplicht zijn om een vrouw door te verwijzen als die arts zelf de abortus niet wil uitvoeren. 

CD&V heeft kritiek op de versoepeling: "18 weken, dat vinden wij zeer vergaand. Je voelt de baby dan al bewegen in de buik", zei Kamerlid Els Van Hoof eerder. "Er is duidelijk geen solidariteit meer binnen de regering." Dat laatste is vooral een kritiek op Open VLD. Met die partij zit CD&V in de federale regering in lopende zaken, en de nieuwe Vlaamse regering. 

Dit op een snelle manier regelen is voor ons echt een breekpunt. We zullen het op tafel leggen bij de gesprekken over een federale regering

Joachim Coens, kandidaat-voorzitter CD&V

CD&V-voorzitterskandidaat en havenbaas Joachim Coens verwoordt het nog wat scherper: "Partijen die nu aan zet zijn om een federale regering te vormen, de PS en wie nu in onze regering zit, waaronder ook Open VLD, moeten weten dat dit nu doorduwen een groot probleem is". Zulke zaken regelen in lopende zaken "kan" voor Coens "niet".

"Dat wekt zeker geen vertrouwen om verder te gaan met deze coalitie", zegt hij. "Dit op een snelle manier regelen is voor ons echt een breekpunt. We zullen het op tafel leggen bij de gesprekken over een federale regering." De versoepeling tot 18 weken noemt Coens op dit moment "niet urgent". 

Volg het debat in het federaal parlement, straks om 14u40 in Villa Politica op één. 

Meest gelezen