Videospeler inladen...

Minister-president Jan Jambon (N-VA): "Cultuursector mag alternatieve begroting voorstellen, ik wil dat bekijken"

De cultuursector mag een alternatief voorstel doen om het geld in de sector te verdelen. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in het parlement, na het protest van afgelopen week over de besparingen in de cultuursector. Volgens oppositiepartij Groen "zet" Jambon daarmee de culturele instellingen "tegen elkaar op".

De afgelopen week is de cultuursector meermaals op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen van de nieuwe Vlaamse regering. Vooral kleine en middelgrote instellingen worden getroffen door een besparing van zes procent op hun werkingsbudgetten. De aandacht werd vooral getrokken door de besparing van 5 miljoen euro (-60 procent) op de projectsubsidies, die naar eenmalige projecten gaan.

Alternatief

In het parlement heeft minister-president Jan Jambon (N-VA), die ook minister van Cultuur is, de besparingen uitgelegd. Hij deed daarbij een opvallend voorstel. "Ik wil een uitnodiging richten aan de cultuursector zelf", zei de minister-president.

"Wanneer men binnen de cultuursector overeenkomt, en een betere opdeling kan vinden binnen de budgetdoelstelling die we voor ogen hebben, waar er consensus over is, ben ik bereid om in debat te gaan, en een alternatief budget te bekijken." 

De cultuursector mag dus een alternatief voorstel doen om het geld te verdelen, maar moet wel binnen de doelstelling blijven om tegen 2021 een begroting in evenwicht te hebben. Groen-parlementslid Staf Pelckmans reageerde dat dit zal zorgen voor "een boksmatch" in de sector, en dat Jambon die "tegen elkaar opzet". 

Projectsubsidies later bijgeschaafd?

Jambon legde uit dat hij zeven instellingen "spaart" bij de besparingsronde. Instellingen zoals de AB in Brussel en Vooruit in Gent moeten inderdaad maar 3 procent besparen. De bezuinigingen waren ook aangekondigd, zei Jambon, ook die op de projectsubsidies. Maar "als er nieuwe budgetten vrijkomen", zal hij die "prioritair toewijzen aan projectsubsidies".

Dat er in totaal 5 miljoen bespaard wordt op die subsidies is overdreven, zei de minister, want er is 1 miljoen overgedragen naar het budget van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Anderzijds voegde Jambon toe dat 42 plaatsen die vrijkomen omdat ambtenaren op pensioen gaan, niet zullen worden vervangen.

"Totaalbudget daalt niet"

De minister-president maakt zich sterk dat het totale cultuurbudget niet daalt, en gaf een overzicht van de budgetten doorheen de verschillende jaren (zie grafiek).

Hij somde 15 miljoen op aan investeringen in culturele infrastructuur het komende jaar, onder andere in het KMSKA, Kaaitheater, het M HKA, de Gentse Opera en de Bourla. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in onroerend erfgoed (2 miljoen), de World Choir Games, het Filmfonds, Literatuur Vlaanderen en Opera Ballet Vlaanderen. Ook drie Limburgse musea - Bokrijk, Z33 en Alden Biesen - krijgen extra geld. 

Kritiek van coalitiepartners

Maar dat volstond niet om de andere partijen te overtuigen. Ook de partijen die met de N-VA in de Vlaamse regering zitten, Open VLD en CD&V, toonden zich kritisch. 

Zo liet Karin Brouwers (CD&V) verstaan dat haar partij "geschrokken" was van de forse knip in de projectsubsidies. Stephanie D'Hose (Open VLD) ging nog een stap verder. "Ik ben bezorgd. En ik ben er diep van overtuigd dat u een foute beoordeling heeft gemaakt", aldus D'Hose. Ze hoopt dat Jambon de besparingen "bijstuurt" en suggereert daarbij om de grote cultuurhuizen ook zes in plaats van drie procent te laten besparen. 

Enkel oppositiepartij Vlaams Belang toonde zich positief. "Ik ben blij dat er nog iets is overgebleven van de onderhandelingen die eerder deze zomer zijn gevoerd", zei parlementslid Filip Brusselmans. De partij wil graag nog meer besparingen, want volgens Vlaams Belang zit er nog "vet op de soep " in de culturele sector.

Brusselmans noemde de verontwaardiging in de sector dan ook "hypocriet":  "De Vlaamse identiteit vinden ze vies, maar als het is voor subsidies, gaan de handjes open."

Verschillende bekende koppen uit de culturele wereld waren aanwezig tijdens de commissie Cultuur in het parlement. V.l.n.r.: Maaike Cafmeyer, Kevin Janssens, Reinhilde Decleir, Tom Van Dyck.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen