Videospeler inladen...

Cultuursector reageert met gemengde gevoelens op aanbod van Jambon: "Dialoog had voordien moeten gebeuren"

De cultuursector reageert met gemengde gevoelens op het aanbod van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om zelf te bepalen hoe het cultuurbudget over de verschillende instellingen en projecten verdeeld moet worden. Velen willen de uitgestoken hand van Jambon wel aannemen, maar hoe alles praktisch in zijn werk moet gaan, is onduidelijk. Michael De Cock, artistiek leider bij de KVS, benadrukt in "Terzake" dat de dialoog met de sector al eerder had moeten gebeuren.

De afgelopen dagen was er veel protest uit de cultuursector over de besparingen die de Vlaamse regering oplegt. Instellingen moeten zes procent van hun werkingsmiddelen inleveren (behalve zeven grote instellingen die maar drie procent minder krijgen) en de projectsubsidies gaan met 60 procent naar omlaag. 

Jambon lichtte in het Vlaams Parlement zijn plannen toe. Hij verraste de aanwezigen door aan te kondigen dat hij best wil praten over een andere verdeling van de besparingen, als de cultuursector daarover zelf een akkoord kan bereiken. 

Het zal niet simpel zijn, we moeten overeenkomen en zien wat mogelijk is

Michael Pas

Een deel van de cultuurwereld wil op het voorstel van Jambon ingaan. "Ik heb gemengde gevoelens bij dat aanbod", zegt acteur Michael Pas in "De wereld vandaag". "Enerzijds is een uitgestoken hand prettiger dan een vooruitgestoken been, maar nu moeten we ons beraden: wie doet wat, wie komt samen en wanneer. Het zal niet simpel zijn, we moeten overeenkomen en zien wat er mogelijk is".

Ook voormalig minister van Cultuur Luc Martens (CD&V, 1995-1999) zegt dat er een intense dialoog zal nodig zijn binnen de cultuursector. "Als je het over cultuur hebt dan heb je het over veel: grote cultuurinstellingen, kleine beginners die zich nog moeten waarmaken en al wat daar tussen ligt."

"De cultuursector zou wel uit die verscheidenheid kunnen raken, maar dan zou je een soort cultuurraad nodig hebben die het geheel overschouwt. Probleem is dat je daar tijd voor nodig hebt. Tussen nu en het begin van de volgende begroting kan je dit niet rondkrijgen", zegt Martens, die nu voorzitter is van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Michael De Cock, artistiek leider van de KVS, is ook te vinden voor een dialoog, zegt hij in "Terzake", maar die dialoog had wel wat vroeger mogen gebeuren. De solidariteit in de sector is heel groot, en ook KVS wil kleinere gezelschappen helpen, maar stuit hierbij op limieten. 

"Wij proberen op het terrein te zien wat wij kunnen doen om ruimte de creëren om eventueel een gezelschap dat in die projectenpot zit, om daar iets voor te betekenen. Iedereen wil wel, maar als je zelf tot op het bot bent afgeschraapt is dat moeilijk", zegt De Cock. 

Hij hoopt dat coalitiepartners Open VLD en CD&V, die ook kritiek hadden op de plannen van Jambon, zich heel duidelijk uitspreken en nog iets kunnen veranderen. De Cock verwacht ook dat Jambon opnieuw rond de tafel gaat zitten om een oprechte dialoog te voeren en de zuurstof te geven om de sector - waarover iedereen het eens is dat die zo uitmuntend is - te behouden. 

Bekijk het gesprek met Michael De Cock in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hier Vlaams parlementslid Marius Meremans (N-VA) en Jan Segers (Het Laatste Nieuws) in "De Afspraak" over de aangekondigde besparingen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen