Archieffoto AFP
AFP or licensors

Duitsland verplicht mazelenvaccin voor kinderen

In Duitsland is een wet goedgekeurd dat vaccinaties tegen mazelen vanaf 1 maart 2020 verplicht maakt in scholen. Volgens de minister van Volksgezondheid is dat nodig om een mogelijke epidemie van mazelen te voorkomen. Door de wet worden ouders verplicht om te bewijzen dat hun kinderen gevaccineerd zijn voor ze hen naar een nieuwe school kunnen sturen. 

Vanaf 1 maart 2020 worden kinderen verplicht om ingeënt te worden tegen de mazelen in Duitsland. Het Duitse parlement stemde de wet massaal goed met 459 politici voor en 89 politici tegen de maatregel. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn vindt de wet nodig om een epidemie te voorkomen. "Bescherming tegen mazelen is kinderbescherming", aldus Spahn. Volgens hem geldt de maatregel ook voor alle medewerkers van scholen, medische instellingen en asielcentra.

Er zouden te weinig kinderen in Duitsland ingeënt zijn tegen het mazelenvirus. Kinderen die vanaf volgend jaar niet gevaccineerd zijn, kunnen geweigerd worden op Duitse scholen. Als hun ouders de vaccinatie niet kunnen bewijzen, kunnen zij tot 2.500 euro beboet worden. 

Bescherming tegen mazelen is kinderbescherming
Jens Spahn, Duitse minister van Volksgezondheid

Mazelen is een ziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus en treft vooral kinderen. Om te voorkomen dat de ziekte zich doeltreffend kan verspreiden, is het nodig dat minstens 95 procent van de bevolking immuun wordt gemaakt.

Vaccins tegen vermijdbare ziektes zoals mazelen zijn veilig en doeltreffend, maar toch moeten gezondheidsdeskundigen steeds vaker opboksen tegen anti-vaccinatiecampagnes. Meer en meer ouders worden misleid over de veiligheid van vaccins door valse informatie die vaak online verspreid wordt.

In Vlaanderen is vaccinatie tegen mazelen niet verplicht, maar wordt het wel aanbevolen. Zo goed als alle kinderen worden hier tegen mazelen ingeënt.

Meest gelezen