Franse eurocommissaris Thierry Breton krijgt groen licht van Europa, inbreukprocedure geopend tegen VK

Het Europees Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor de Fransman Thierry Breton als Europees commissaris voor Interne Markt en Digitalisering. Hij haalde het ondanks de risico's op belangenvermenging waar verschillende europarlementsleden zich bezorgd over toonden. Ook de Roemeense Adina Valean kreeg groen licht als Europees commissaris voor Transport. De Hongaar Oliver Varhelyi is nog niet benoemd. De Europese Commissie heeft ook een inbreukprocedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk omdat het land geen kandidaat naar voren heeft geschoven voor de volgende Europese Commissie.

Het Europees Parlement heeft het licht op groen gezet voor de Fransman Thierry Breton als Europees commissaris voor Interne Markt en Digitalisering. Hij haalde het ondanks de risico's op belangenvermenging waar verschillende europarlementsleden zich bezorgd over toonden.

Volgens parlementaire bronnen haalde de gewezen topman van de Franse betaalverwerker Atos het dankzij de stemmen van de centrumrechtse politieke familie (EVP), de liberalen (Renew), de sociaaldemocratische fractie (S&D) en de conservatieven (ECR). Radicaal links, ecologisten en extreemrechts vroegen bijkomende schriftelijke verduidelijkingen, maar zij vertegenwoordigen een minderheid.

Tijdens zijn hoorzitting donderdag zei Breton dat hij zich afzijdig zou houden bij beslissingen van de Europese Commissie waarbij vroegere bedrijven van hem betrokken zijn. "Het algemene Europese belang wordt mijn kompas", zei Breton.

De vroegere Franse minister van Economie en Financiën was recent topman bij Atos. Van 2002 tot 2005 leidde hij telecomreus France Telecom.  Breton zei ook dat hij voor de hoorzitting al zijn aandelen verkocht heeft en al zijn functies in ondernemingen opgaf. Hij zei dat een voorkeursbehandeling van bepaalde bedrijven uitgesloten was.

Breton is de tweede kandidaat van de Franse president Emmanuel Macron. De eerste kandidaat, de gewezen minister van Defensie Sylvie Goulard, overtuigde het Europees Parlement niet. Aanvankelijk zou de Europese Commissie van voorzitter Ursula von der Leyen starten op 1 november, maar ondertussen is dat 1 december geworden. Het Europees Parlement moet het hele team van Von der Leyen bevestigen.

Ook de kandidatuur van de Roemeense Adina Valean is goedgekeurd door het Europees Parlement. Valean wordt de nieuwe eurocommissaris voor Transport. Dat zegt de woordvoerder van het parlement, Jaume Duch, op Twitter.

Valean zei donderdag tijdens haar hoorzitting in het Europarlement dat ze het idee om het aantal vluchten in de Europese Unie te beperken niet steunt. Wel wil ze een betere organisatie van het luchtverkeer en meer brandstofefficiëntie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een taks op kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, is "een van de mogelijkheden" die de Roemeense conservatieve wil overwegen.

Europees Parlement blokkeert voorlopig Hongaarse kandidaat-eurocommissaris

De Hongaar Oliver Varhelyi heeft van het Europees Parlement voorlopig geen groen licht gekregen voor zijn benoeming in de nieuwe Europese Commissie. De coördinatoren van de bevoegde commissie buitenlandse zaken beslisten donderdag na een hoorzitting bijkomende schriftelijke vragen tot de kandidaat-commissaris voor Uitbreiding te richten. Daarna kan een nieuwe hoorzitting volgen.

Als Varhelyi de procedure niet doorstaat, dan moet Hongarije weer een nieuwe kandidaat voor de Europese Commissie voorstellen. Ook de eerste kandidaat van Boedapest botste al op het Europees Parlement.

Europa start inbreukprocedure tegen Verenigd Koninkrijk

De Europese Commissie is ook een inbreukprocedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk omdat het geen kandidaat naar voren heeft geschoven voor de volgende Europese Commissie.

"Als bewaker van de Europese verdragen, heeft de Europese Commissie vandaag een brief gestuurd om het Verenigd Koninkrijk in gebreke te stellen omdat het niet tegemoet is gekomen aan zijn verplichtingen die zijn opgenomen in de EU-verdragen, door geen kandidaat voor de functie van Europees Commissaris voor te stellen", legt het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit in een mededeling.

Londen heeft nu tot vrijdag 22 november om te antwoorden. De korte deadline is nodig om de nieuwe verkozen voorzitster van de Commissie, de Duitse Ursula von der Leyen, zo snel mogelijk in functie te laten treden.

 

Meest gelezen