Videospeler inladen...

Geweld escaleert in Hongkong, Vlaamse universiteiten halen studenten terug naar België 

Al voor de vierde dag op rij zijn er deze week erg gewelddadige protesten in Hongkong. Studenten werpen barricades op voor universiteiten en blokkeren de wegen. Werknemers protesteren vreedzamer tijdens hun lunchpauze. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Hongkong ook aangepast. De KU Leuven gaat zeventien studenten terughalen die er op uitwisseling waren, de UGent drie, en de UAntwerpen vier.

Sinds maandag escaleert het geweld tijdens de betogingen. De manifestanten, vaak studenten, hebben barricades opgeworpen voor verschillende universiteiten. Ze verzamelen er voedsel, stenen, en zelfgemaakte wapens zoals molotovcocktails om de politie mee te lijf te gaan. Ook wapenen de betogers zich met pijl en boog. 

De politie is massaal aanwezig en zet ook traangas in. Scholen zijn gesloten en ook veel universiteiten hebben hun lessen voor de rest van het semester opgeschort.

Studenten maken molotovcocktails op de universiteit, 14 november 2019.
AFP or licensors

Belgische studenten teruggehaald

Daarom heeft de KU Leuven beslist om zeventien studenten die in Hongkong op uitwisseling waren, terug te halen. De studenten zijn wel niet in acuut gevaar, zegt de persdienst van de KU Leuven. Ook de UGent en de UAntwerpen halen respectievelijk drie en vier studenten die momenteel op uitwisseling zijn in Hongkong terug naar België.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag ook het reisadvies voor Hongkong aangepast. Daarin staat dat het nog wel mogelijk is om veilig naar Hongkong te reizen, maar dat een verhoogde waakzaamheid nodig is. Er wordt ook aangeraden om alle demonstraties te vermijden.

Manifestanten in centrum Hong Kong op 14 november 2019.
AFP or licensors

Een Chinese krant tweette vandaag dat de overheid van Hongkong een avondklok zou instellen voor het weekend. De tweet werd kort daarna echter verwijderd, zonder extra uitleg. De avondklok zou een maatregel zijn tegen de aanhoudende gewelddadige protesten tegen de regering in Hongkong. 

Niet alleen studenten, maar ook werknemers van bedrijven zijn vandaag opnieuw op straat gekomen. Ze betogen in hun werkkledij - in contrast met de in het zwart geklede betogers die botsen met de politie - tijdens hun lunchpauze, uit solidariteit met de andere protesten.

Nieuw dodelijk slachtoffer

De protesten hebben vandaag nog een dodelijk slachtoffer geëist. Het gaat om een man van 70 die eerder deze week gewond raakte door een baksteen. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Vorige week kwam ook al een 22-jarige student om het leven na een val van een parkeergarage.

Op maandag werd een student door de politie van dichtbij neergeschoten. Betogers dompelden ook een man onder in benzine en staken hem in brand, na een aanvaring op straat. Beide slachtoffers zijn nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de politie is er op woensdag  een betoger gestorven na een val. 

Studenten wapenen zich met pijl en boog, 14 november 2019.
AFP or licensors

Eerder vonden de protesten vooral plaats in het weekend en op feestdagen, maar nu komen manifestanten al voor de vierde dag op rij tijdens de week op straat. Ze blokkeren wegen en sturen daarmee het verkeer in de stad grondig in de war. Ook het openbaar vervoer is zwaar verstoord.

Protest duurt al maanden

Het protest in Hongkong, dat deel van China is maar een autonome status heeft, duurt nu al vijf maanden. Het begon na de invoering van een nieuwe wet, die uitlevering van burgers uit Hongkong aan China makkelijker zou maken.

De wet werd weer ingetrokken, maar dat kon de onrust niet bezweren. Het protest is nu een bredere schreeuw om meer democratie en onderzoek naar politiegeweld. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier vicerector Peter Lievens (KU Leuven):

Videospeler inladen...

Meest gelezen